a ja polecam jeszcze "zupkę z gaci" robię tak: roztwór z lanoliny, i gatki moczą mi się w tym całą dobę - mam do tego specjalny garnek potem biorę ten gar z gatkami i stawiam na najmniejszym gazie na ok godzinę, po godzinie w garnku zostaje praktycznie sama woda-gatki wchłonęły lanolinę odstawiam i czekam aż ostygnie, jak już są całkiem zimne- płuczę i wystawiam do schnięcia. Trzymają na mur beton UWAGA! Ostrzegam! Żeby ktoś przypadkiem od razu po zdjęciu z ognia nie zrobił płukania-bo się gatki skurczą i sfilcują-wiem o czym mówię, sama to zrobiłam Zamiast na gaz, można włożyć do mikrofali 3 razy po 3 minuty, ale ja tam wolę na gazie Polecam! Taką zupkę robię raz w miesiącu, otulacze wełniane wietrzę, piorę tylko przy silnych zabrudzeniach. POLECAM
_________________ "Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy, aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić Ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moja ja pragnie odpocząć..."
Właśnie o otulaczach Disany myślałam - przepraszam za przejęzyczenie
Ale dobrze, że ta zupka z innego rodzaju, bo ja mam popo-wrap, podobne do Imse Vimse. I spisują się dobrze, ale nie genialnie (szczególnie ściągacze przy udach), więc chyba potraktuję je wg Twojego przepisu
Jak urodziłam Jereszka zakupilismy maść lanolinową na popękane brodawki, firmy Medela. Oczywiście ... ekonomiczna, duża wersja no i posłużyło mi przez całe trzy dni. Ekonomiczna okazałaby się marnotrastwem gdyby nie fakt, ze kolejnym dwóm kuzynkom posłużyły, ale ... jeszcze na 3 kolejne by jej starczyło tymczasem zdecydowanie nie starczyłoby jej daty przydatności.
Podobno taka maść może przedłużyc dni swojej chwały lanolinując gatki wełniane !!! Rozpuszczasz ją w gorącej wodzie i robi swoje, natłuszcza wełnę. To przecież lanolina. Metoda jak najbardziej eko recyklingowa, nic sie nie zmarnuje. Rewelacja i tylko piszcie czy się sprawdza, jeśli jeszczemacie takową tubkę. Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum