Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pią Maj 18, 2012 1:03 am

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Producenci » Imse Vimse

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

czy sprawdzi się tradycyjna tetra??

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 2
 [ 11 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
konopa4
 Temat postu: czy sprawdzi się tradycyjna tetra??
PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 11:55 pm 

Witam,
za kilka tygodni spodziewam się ,, najazdu" malucha. Zastanawiam się poważnie nad wielorazówkami.Oczywiście wszyscy z tego powodu patrzą na mnie jak na wariatkę i przekonują, że z pewnością nie wytrzymam tego ciągłego prania i polecę po kilku dniach po pampersy.
Wielorazówki przekonują mnie przede wszystkim ze względów ekonomicznych. Zastanawiam się nad zakupem na początek 2 otulaków IV PUL, ale tak naprawdę najwięcej wątpliwości mam w sprawie pieluch. Nie ukrywam, że te dostępne na pieluszkarni są poootwornie drogie. Zastanawiam się czy sprawdzą się zwykle pieluchy z froty kupione w każdym innym sklepie, czy będą tak samo chłonne?
Kolejny kłopot mam z pieluchami na noc- czy może warto zainwestować w jakieś bardziej chłonne?
Generalnie plan jest taki żeby je stosować na zmianę z jednorazówkami ( w warunkach podróży, na noc itp)
Wiem, że mamy są pomysłowe i ekonomiczne- proszę więc o kilka rad mam, którym zależy na ekonomii przedsięwzięcia podobnie jak mi.

wielkie dzięki

Kiniunia
 Temat postu: Re: czy sprawdzi się tradycyjna tetra??
PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 8:38 am 

Nie wiem jak to jest z maluszkiem i tetrą bo sama zaczynałam dość późno. W naszym przypadku takie połączenie (otulacz + tetra) się sprawdziło. Jak piszą bardziej doświadczone dziewczyny u maluszków również warto skorzystać z takiej opcji. Ja bym chyba dokupiła parę chłonnych wkładów no i oczywiście te papierki jednorazowe. Ze względów ekonomicznych warto poszukać pieluszek z drugiej ręki i stopniowo powiększać swoje zapasy. Życzę wytrwałości i duzo radości z najazdu maluszka.

bessi
PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 9:27 am 

Witaj.
Pieluch jednorazowych używam od ok 10 dnia życia mojej córci.
Otulacze mam 4 - zdarzały sie przecieki (ale wszystko zależy od złożenia pieluchy). Doszłam do wprawy i przecieki są naprawde rzadko :)
Używam przede wszystkim muslinów IV (mam 100tki - ciut przyduze na naworodka i trzeba się troche pogimnastykować zeby jakoś to było :) )
Oprócz muślinów mam 5 formowanych bambusów i 3 Mother-ease (tych uzywam głównie na wyjścia i czasem na noc).
Otulacze mam 2 PUL z bawełną IV i 2 wełniane IV. Wełniane są super - naprawde oddychają i dość szybko schną (nie są tanie, ale polecam). Jeden PUL z bawełną mam rozmiar NB, pozostałe otulacze to S - "dają rade" przy noworodku (moja miała 3,2 kg)- ale trzeba odpowiednio złożyć tetrę. A S-ki dłuzej posłużą. Niektórzy twierdzą, ze otulacze IV można kupować co 2 rozmiary - i taki mam plan :)
Jeśli chodzi o musliny to ich chłonność (jak na razie) jest w 100% zadowaląjaca, dość szybko schną. Mother-ease troche dłuzej, a najdłuzej bambusy :(.
Na mnie też wszyscy patrzyli jak na wariatkę :)
Pozdrawiam

ewa
PostWysłany: Śro Paź 14, 2009 4:12 am 
Awatar użytkownika

Hej,
Myślę, że tetra to doskonałe wyjście dla noworodka, gdy nie chcesz wydać za dużo na początek. Malutkie formowanki są fajne, ale moment i z nich Maluch wyrasta i wtedy trzeba przejść do UNI. Jeśli masz sobie kiedyś pozwolić na formowane, to warto właśnie większe, bo im większy maluch tym więcej siusia jednorazowo i potrzebniejsze chłonniejsze pieluchy. Może do tego czasu znajdziesz wśród używanych.
Składanie tetry to żaden strach. Ja jedynie uważam, że tetra a muśliny z organicznej bawełny to dwie inne bajki |(jak już ją upierzesz ze 3 razy). Jeśli nie chcesz się nie przegimnastykować z upychaniem każdego cm do otulacza, to warto 75 gramowe, 100 gr przerastają otulacze S i NB.
Ja bym się nie zdecydowała na dwa PUL, chociaż jeden z bawełną sobie spróbuj ( ma większy rzep, jest milszy), wełna droga, ale rzeczywiście jest extra.
Gratuluję wprawy Bessi, ale i tego, że z 10 dniowym dzieciątkiem już jesteś w stanie dawać Światu więcej niż mamowanie i już piszesz :) !
Powodzenia!

mamru
PostWysłany: Śro Paź 14, 2009 10:08 pm 

Jak najbardziej się sprawdzi! My właśnie zaczynaliśmy od tetry i otulaczy (trzy lata temu kiedy przyszło na świat nasze pierwsze dziecię), a z biegiem czasu i przybywaniem kolejnych pociech doczekałam się swojego stosu pieluszkowego:) Tetra jest świetna przede wszystkim dlatego, że szybciutko schnie, a to teraz kiedy zima za pasem ważne. Mam muśliny iv-są super, i muszę powiedzieć, że moje trzyletnie muśliny (używane oczywiście) wyglądają naprawdę świetnie! Muśliny disana też super, mięciutkie niesamowicie i chłonne. Polecam Ci jeszcze pieluszki dziane disany, które przydadzą się bardzo przy mlecznych kupkach ;)

konopa4
PostWysłany: Śro Paź 14, 2009 10:32 pm 

Serdeczne dzięki za pomoc i cenne wskazówki. Informacji w necie jest mnóstwo- można się naprawdę pogubić. Cieszę się, bo teraz mam chociaż punk zaczepienia i wiem od czego zacząć. Może wybiorę się na piątkowe warsztaty, chyba ze zima znów zaatakuje:(
Zdecyduję się w takim razie na dwa otulaki IV, za namową bawełniany i może wełniany. 20 sztuk tetry już mam dokupię jeszcze 20, choć mam wątpliwości co do jakości tych, które są dostępne w sklepach. Może tez posłużę się domowym sposobem z wykorzystaniem ręczniczków z Ikea ( która z Was próbowała??)

Pozdrawiam

mamru
PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 9:17 pm 

ręczniki z ikea, świetny pomysł :) korzystamy :) chłonniejsze od tetry. Jeśli chodzi o jakość, to spróbuj poszukać tetry niebielonej, bez chemii, jest mocniejsza i trwalsza. Pomyślałabym jeszcze o kilku pieluszkach formowanych, najlepiej na nocki i dłuższe wypady, na których nie będziesz miała możliwości przebrania Maluszka. Polecam bambusowe, bo najbardziej chłonne. A jeśli chodzi o otulacze to polecam Ci otulacz bambinex one size-świetna cena jak za otulacz, od noworodka to końca pieluszkowania. Szybciutko schnie i dobrze leży na 3kg noworodku i 12kg dwulatce :)

konopa4
PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 11:05 pm 

Witam,
dziś byłam na warsztatach w Bam Bam z pieluch i jestem bardzo zadowolona:) Nieocenione, kiedy można zobaczyć i dotknąć tych wszystkich pieluch. Przyznam, że mam mętlik w głowie nadal, ale teraz jestem już na 100% przekonana do pieluch wielorazowych. Najchętniej złożyła bym wieeeeelkie zamówienie, w którym będzie wszytko co jest mi potrzebne do komfortowego pieluchowania, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi żeby ograniczyć się do prostego i całkiem taniego zestawu na sprawdzenie. Prześpię się jeszcze z tym wszystkim i do boju:)

konopa4
PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 2:24 pm 

I pieluchy dotarły:) cieszyłam się jak dziecko, kiedy je rozpakowywałam:)
teraz czekam tylko na malucha :) dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

ewa
PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 8:13 pm 
Awatar użytkownika

Czekaj :) jak Ci się brzuszek rozpakuje...to dopiero będzie uciecha!
Trzymaj sie dzielnie :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 2
 [ 11 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Strona główna » Parada pieluszek » Producenci » Imse Vimse

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość