Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pią Maj 18, 2012 1:08 am

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Producenci » Imse Vimse

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Formowane

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 10 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
mamuśka
 Temat postu: Formowane
PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 10:44 pm 

No więc mam już otulacze Imse. Teraz szukam formowanych. Jakie polecacie? Ta firma mi się tak spodobała, że zastanawiam się nad pieluszkami własnie z niej...w Pieluszkarni są dwie formowanki Imse Vimse: frotkowa i bawełniana. Czy Imse ma też pieluszki z bambusa lub konopii? A może bawełniane i frotkowe całkowicie wystarczają i nie trzeba zaopatrzać się w bambuski i konopki?

mamru
 Temat postu: Re: Formowane
PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 9:06 pm 

witaj Mamuśko :) (bardzo podoba mi się Twój nick)
Jeśli zależy Ci na chłonności to szczerze polecam formowanki frotowe-moje ulubione. Korzystałam z flanelek, ale szybko były zesikiwane, więc postawiłam na organiczną frotę. Z tego co wiem imse vimse nie mają w ofercie bambusa (jeszcze!), ale jeśli chcesz bambus to formowanki Bambinex mogę Ci z czystym sumieniem polecić. Bambus jest niesamowicie chłonny, ja mam formowanki one size i na noc zakładam z dodatkową wkładką +otulacz-nigdy mnie nie zawiódł.

mamuśka
PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 9:53 pm 

Dzięki Mamru! :)
Chciałam koniecznie spróbować flanelki ale moja malutka dosyć dużo sika. Czasem mały wkład z Wonderoosa nie wytrzymuje...(ma dopiero 6kg więc daję mały wkład, duży jest ... za duży ;) ) Więc za Twoją radą pójdę chyba w stronę froty Imse i/lub bambusa Bambinexu. A czy chłonność mają podobną? Różnią się czasem schnięcia? Która z nich "robi" większą pupę?

mamru
PostWysłany: Pon Sty 18, 2010 10:21 am 

jeśli chodzi o czas schnięcia, dłużej schnie bambus, z racji tego, że jest bardziej chłonny-coś za coś, ale ja i tak wolę bambusowe pieluszki. Jeśli chodzi o dużą pupę, to wydaje mi się, że ciut większa jest również w bambusowej, ale ja korzystam z one size więc może to też dlatego. Frotka imse vimse też fajnie chłonie-ja korzystałam z niej na noc+dodatkowa wkładka i otulacz i bardzo podobało mi się takie rozwiązanie. Jedyny minus jeśli chodzi o frotke iv to rozmiar I jest do 6-8kg, a potem jest ogromny rozmiar UNI, który jest duży. Moja 9kg córa już w rozmiar I nie wchodzi, a UNI jest za duży-szkoda, że producent nie pomyślał o jakimś środkowym rozmiarze.

haneczka_1
PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 1:14 pm 

dziewczyny.. jestem calkiem nowa i zielona
czy mozecie mi podac zestaw na start

Ania juz niedlugo sie urodzi i chcialabym sie przygotowac
hania

mamru
PostWysłany: Czw Sty 21, 2010 10:12 pm 

Haneczko witaj :)
Zestaw na start, powiadasz...
tak na prawdę nie ma idealnego zestawu. Jednej mamie pasują kieszonki, innej AIO, a jeszcze innej muśliny i dobry otulacz, ALE opiszę jak było u mnie :arrow:
jeśli chodzi o tak na początek, to ja polecałabym kilka otulaczy imse vimse i stos tetry, czy też muślin. Jeśli chodzi o muśliny to wybrałabym dla noworodka Disanę (tylko ostatnio nie ma jej w pieluszkarni), bo muśliny imse vimse dla noworodka mogą robić dużą pupkę. I tak w ciągu dnia otulacz+tetra, bo przebierania będzie mnóstwo :) a na dłużesz wyjścia, nocki coś fajnego bym kupiła :) i chłonnego, koniecznie z warstwą zapewniającą suchość. Bardzo chłonny jest bambus, wszelkie bambusowe pieluszki będą tu super rozwiązaniem + otulacz, albo Jedna Biała Doskonała-moja ulubiona AIO na którą nie potrzebujesz już otulacza. Jeśli zdecydujesz się na tetrę, czy formowanki to koniecznie pomyślałabym o czymś co będzie zapewniało dziecku poczucie suchości; wkładki polarkowe (można kupić jakiś cienki polar i pociąć na małe prostokątne kawałki) lub kupić wkład "sucha pupa"
No i jeszcze papierki jednorazowe, które będą bardzo pomocne przy kupkach ;)
Powodzenia! I pisz jeśli masz pytania ;)

haneczka_1
PostWysłany: Czw Sty 21, 2010 11:39 pm 

dzieki za odpowiedz
ja jeszcze patrze na kieszonki one size...lal juz opanowuje slang :roll:
a na sam poczatek wlasnie tetra lub.. i otulacz

te wklady zawsze sucho to tak jak polar (moglabym kupic sama- bo do szycia lewe rece) czy cos lepszego?

hania

ewa
PostWysłany: Pią Sty 22, 2010 12:32 am 
Awatar użytkownika

Hej HAneczko, witaj tutaj :)!

Jeśli Anulka będzie tycia, to z kieszonkami i tak będziesz musiała poczekać aż nabierze ciałka, przynajmniej dobre 4 kg.

Mamru Ci super poradziła. Ja Ci tylko podpowiem, że te składane tetrowe bambuski Kikko(po 3 szt zwiniątka w zestawie) są mniejsze od Imse muślinowych i raczej porównywalne do Disany gabarytowo, a jednak przy tej samej gramaturze włókna, bambus pochłonie dobre 30% więcej wilgoci niż bawełna.

Wczoraj wpadł do nas tata tygodniowego Ignasia i pytam jak pieluszkowanie ;) usłyszałam niecenzurowane słowo ;) które bardzo soczyście wyraziło jego nieposkromiony entuzjazm w temacie pieluszek. :D A zdecydowali się właśnie na otulacze i pieluszki:muślinki imse i Kikko i parę JBD na noc i wyjścia. Kikko im super przypasowało, bardzo fajnie się pieluszkuje nimi od początku :)

Pozdrawiam ciepło,

haneczka_1
PostWysłany: Pią Sty 22, 2010 1:40 pm 

dzieki za podpowiedz
moze wiecie- czy w Poznaniu jest miejsce gdzie mozna kupic/dotknac pieluszki
albo spotkac sie z kims w temacie doswiadczonym?

ewa
PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 11:42 am 
Awatar użytkownika

Po miesiącu używania Flipa z formowankami, stwierdzam, że dla nas najlepszymi formowankami z otulaczem Flip są bezapelacyjnie formowane frotte Imse Vimse :)

Tutaj na korzyść wychodzi brak rzepów, bo w bambuskach formowanych trzeba podwijać zapięcia rzepowe i robi się twardo na brzuszku, troczki w formowanych pieluszkach Tetro też nie do końca i pod falbanki Flipa się nie da podkładać boczków, poza tem dodatkowa robota.

Piszę specyficznie o dopasowaniu do Flipa, bo wiadomo, że formowanki z założenia pasują do każdego otulacza, ale [url=http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-923--flip-Otulacz-Onesize.html otulacz Flip [/url] jest jedynym, który ma falbanki z przodu i z tyłu, w które trzeba podłożyć formowaną albo składaną pieluszkę, więc w przypadku tego otulacza (który osobiście uważam za bardzo trafiony, wygodny, miękki, zgrabny) rodzaj formowanki robi się ważne.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 10 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Producenci » Imse Vimse

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości