No więc mam już otulacze Imse. Teraz szukam formowanych. Jakie polecacie? Ta firma mi się tak spodobała, że zastanawiam się nad pieluszkami własnie z niej...w Pieluszkarni są dwie formowanki Imse Vimse: frotkowa i bawełniana. Czy Imse ma też pieluszki z bambusa lub konopii? A może bawełniane i frotkowe całkowicie wystarczają i nie trzeba zaopatrzać się w bambuski i konopki?
witaj Mamuśko (bardzo podoba mi się Twój nick) Jeśli zależy Ci na chłonności to szczerze polecam formowanki frotowe-moje ulubione. Korzystałam z flanelek, ale szybko były zesikiwane, więc postawiłam na organiczną frotę. Z tego co wiem imse vimse nie mają w ofercie bambusa (jeszcze!), ale jeśli chcesz bambus to formowanki Bambinex mogę Ci z czystym sumieniem polecić. Bambus jest niesamowicie chłonny, ja mam formowanki one size i na noc zakładam z dodatkową wkładką +otulacz-nigdy mnie nie zawiódł.
_________________ "Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy, aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić Ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moja ja pragnie odpocząć..."
Dzięki Mamru! Chciałam koniecznie spróbować flanelki ale moja malutka dosyć dużo sika. Czasem mały wkład z Wonderoosa nie wytrzymuje...(ma dopiero 6kg więc daję mały wkład, duży jest ... za duży ) Więc za Twoją radą pójdę chyba w stronę froty Imse i/lub bambusa Bambinexu. A czy chłonność mają podobną? Różnią się czasem schnięcia? Która z nich "robi" większą pupę?
jeśli chodzi o czas schnięcia, dłużej schnie bambus, z racji tego, że jest bardziej chłonny-coś za coś, ale ja i tak wolę bambusowe pieluszki. Jeśli chodzi o dużą pupę, to wydaje mi się, że ciut większa jest również w bambusowej, ale ja korzystam z one size więc może to też dlatego. Frotka imse vimse też fajnie chłonie-ja korzystałam z niej na noc+dodatkowa wkładka i otulacz i bardzo podobało mi się takie rozwiązanie. Jedyny minus jeśli chodzi o frotke iv to rozmiar I jest do 6-8kg, a potem jest ogromny rozmiar UNI, który jest duży. Moja 9kg córa już w rozmiar I nie wchodzi, a UNI jest za duży-szkoda, że producent nie pomyślał o jakimś środkowym rozmiarze.
_________________ "Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy, aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić Ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moja ja pragnie odpocząć..."
Haneczko witaj Zestaw na start, powiadasz... tak na prawdę nie ma idealnego zestawu. Jednej mamie pasują kieszonki, innej AIO, a jeszcze innej muśliny i dobry otulacz, ALE opiszę jak było u mnie jeśli chodzi o tak na początek, to ja polecałabym kilka otulaczy imse vimse i stos tetry, czy też muślin. Jeśli chodzi o muśliny to wybrałabym dla noworodka Disanę (tylko ostatnio nie ma jej w pieluszkarni), bo muśliny imse vimse dla noworodka mogą robić dużą pupkę. I tak w ciągu dnia otulacz+tetra, bo przebierania będzie mnóstwo a na dłużesz wyjścia, nocki coś fajnego bym kupiła i chłonnego, koniecznie z warstwą zapewniającą suchość. Bardzo chłonny jest bambus, wszelkie bambusowe pieluszki będą tu super rozwiązaniem + otulacz, albo Jedna Biała Doskonała-moja ulubiona AIO na którą nie potrzebujesz już otulacza. Jeśli zdecydujesz się na tetrę, czy formowanki to koniecznie pomyślałabym o czymś co będzie zapewniało dziecku poczucie suchości; wkładki polarkowe (można kupić jakiś cienki polar i pociąć na małe prostokątne kawałki) lub kupić wkład "sucha pupa" No i jeszcze papierki jednorazowe, które będą bardzo pomocne przy kupkach Powodzenia! I pisz jeśli masz pytania
Jeśli Anulka będzie tycia, to z kieszonkami i tak będziesz musiała poczekać aż nabierze ciałka, przynajmniej dobre 4 kg.
Mamru Ci super poradziła. Ja Ci tylko podpowiem, że te składane tetrowe bambuski Kikko(po 3 szt zwiniątka w zestawie) są mniejsze od Imse muślinowych i raczej porównywalne do Disany gabarytowo, a jednak przy tej samej gramaturze włókna, bambus pochłonie dobre 30% więcej wilgoci niż bawełna.
Wczoraj wpadł do nas tata tygodniowego Ignasia i pytam jak pieluszkowanie usłyszałam niecenzurowane słowo które bardzo soczyście wyraziło jego nieposkromiony entuzjazm w temacie pieluszek. A zdecydowali się właśnie na otulacze i pieluszki:muślinki imse i Kikko i parę JBD na noc i wyjścia. Kikko im super przypasowało, bardzo fajnie się pieluszkuje nimi od początku
Po miesiącu używania Flipa z formowankami, stwierdzam, że dla nas najlepszymi formowankami z otulaczem Flip są bezapelacyjnie formowane frotte Imse Vimse
Tutaj na korzyść wychodzi brak rzepów, bo w bambuskach formowanych trzeba podwijać zapięcia rzepowe i robi się twardo na brzuszku, troczki w formowanych pieluszkach Tetro też nie do końca i pod falbanki Flipa się nie da podkładać boczków, poza tem dodatkowa robota.
Piszę specyficznie o dopasowaniu do Flipa, bo wiadomo, że formowanki z założenia pasują do każdego otulacza, ale [url=http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-923--flip-Otulacz-Onesize.html otulacz Flip [/url] jest jedynym, który ma falbanki z przodu i z tyłu, w które trzeba podłożyć formowaną albo składaną pieluszkę, więc w przypadku tego otulacza (który osobiście uważam za bardzo trafiony, wygodny, miękki, zgrabny) rodzaj formowanki robi się ważne.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum