Czy w mydle galasowym Ulrich Natuerlich można prać BumGenius i otulacze ImseVimse? Pytam, bo jako wybielacz to mydło sobie zupełnie nie radzi, a chce go używać zamiast proszku.
Temat postu: Re: Czy w mydle galasowym Ulrich Natuerlich można prać BumGenius
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 10:12 pm
Przeszukałam inne fora i też zadałam to pytanie i właściwie wylądowałam między innymi w tym samym miejscu gdzie już szukaliście odpowiedzi:) Poza tym, że Urlich ma super opinie, to jedynie to, że w ogóle niektórzy nie doradzają jakichkolwiek ekologicznych, bo np. zatłuściło im pralkę czy zbierała się pleśń. Wcześniej o tym słyszałam, ale nie znam konkretnych nazw, a właśnie na Urlich złożyliśmy zamówienie do sklepu ze względu na to, że mamy piszą, że jest skuteczny. Otulacze bym prała bez obaw, jedynie polarki, jakiekolwiek - nie powinny być w bio prane. Trzeba je raz na jakiś czas odtłuścić w wodzie z płynem do mycia naczyń. Mydło odplamiające utarte u nas działa skutecznie, ale jeśli chodzi o wybielanie, to rzeczywiście temperatura wysoka robi swoje, w niższych mniej skuteczne, a w przypadku BumGeniusów to nie jest opcja. Rzepy jak ściemnieją to raczej bezpowrotnie, bez względu na środek piorący. Dopiszę jak jeszcze uzyskam jakieś odpowedzi
To jeszcze pytanko w sprawie BG: jak wybielic wklady do BG???? Slonce niestety sobie nie radzi z BGsowa mikrofibra... (mam bambusowe CP i sa bielutkie jak snieg). Na stronie producenta wyczytalam: "Use 1/4 cup or 60 mL bleach in the hot wash once per month." Mam chlorem potraktowac???? Ewo, czy ten wybielacz tlenowy co macie (mieliscie...) da rade? Jakos nie lubie miec szarych rzeczy, a jak susza sie wklady BG obok bambusowych CP to jest mi bardzo zle...
Temat postu: Re: Czy w mydle galasowym Ulrich Natuerlich można prać BumGe
Wysłany: Pon Lis 15, 2010 9:15 am
Mikrofibra najbardziej "łapie" kolory innych i u mnie także najgorzej wyglądają mikrofibrowe wkłady. Każde mikrofibrowe tak się zachowują, nie tylko BG. Bambus nie "łapie" szarości, pozostaje u u mnie śliczny. Spróbuję dziś wybielić w tlenowym wybielaczu Ecozoan i zamelduję jak podziałało. BGenius miał na mysli wybielacz, ale nie chlorowy wybielacz (nie piszą chlorine bleach). Absolutnie nic nie warto traktować chlorowymi wybielaczami (rakotwórcze dioksyny-produkt uboczny wybielania chlorem).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum