Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pią Maj 18, 2012 1:26 am

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Jak pierzecie?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Dopieranie pieluszek noworodka

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 6 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
Kiniunia
 Temat postu: Dopieranie pieluszek noworodka
PostWysłany: Śro Lip 28, 2010 1:31 pm 

Krótko po urodzeniu mojej córeczki ochoczo przystąpiłam do pieluszkowania naturalnego. Wiedziałam, że będzie dużo żółtych i trudnych do sprania plam, ale wierzyłam, że nie będzie źle. Skoro tyle mam dawało radę to i ja podołam. Zdziwiłam się gdy po wypraniu w kulach z dodatkiem Nappy i kilku kropli olejku z drzewa herbacianego z pralki wyjełam tak samo zaplamione pieluszki jak je tam włożyłam. Trochę się zasmuciłam :( . Jakie było moje zdziwienie, gdy po kilku godzinach na słońcu pieluszki zupełnie się odplamiły. Stwierdziłam: cudo!!! Niestety kiedy przyszły trochę bardziej mokre dni i zabrakło słońca, pieluszki już w tak cudowny sposób nie odzyskały bieli. Wyglądają nieestetycznie. Liczę, że dacie mi jakąś radę co z tym zrobić. Proszę o pomoc. Nie chcę porzucić pieluszek wielorazowych, bo zaczęłam już się z nimi na dobre oswajać.

ewa
 Temat postu: Re: Dopieranie pieluszek noworodka
PostWysłany: Śro Lip 28, 2010 10:48 pm 
Awatar użytkownika

Kiniunia,
Możesz namoczyć pieluszki na przynajmniej 6 godzin w niewielkiej ilości wody z sokiem z przynajmniej całej cytryny.

Ja ostatnio polubiłam się z mydłem galasowym , oczywiście poza jego zapachem ;)
Ja wiem, że z czasem łatwiej mi było przymrużyć oko na plamy pieluszkowe, także może i Tobie jak zabraknie Słoneczka, nie będziesz już ich tak mocno dostrzegać.

Jeszcze parę rad znalazłam:

Mocno zabrudzone ubrania namocz w ciepłej wodzie z ½ szklanki sody przez 30 minut.Potrzyj plamy płynnym mydłem.

Aby przywrócić biel bawełnianym skarpetkom, ściereczkom, wygotuj je
z plasterkami cytryny – która jest naturalnym wybielaczem.
Oczywiście zwracaj uwagę na rekomendowaną temperaturę prania.

pozdrawiam ciepło,

Kiniunia
PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 12:13 pm 

Dzięki za rady na pewno wypróbuję. Najgorzej wyglądają moje formowanki, bambusy jakoś się wybraniają (choć udało mi sie juz nieco podkolorować piorąc z chustą :oops: ). Mam nadzieję, że słońce znów się pojawi i poprawi mi humor wybielając pieluszki. Co do ekologicznych porad, jeśli chodzi o sprzątanie (i nie tylko) to wiele można wyczytać z książki "Perfekcyjna pani domu", polecam :D .

izuś
PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 10:23 am 

ja mam dwa pudełka, do jednego wrzucam pieluchy z grubszymi nieczystościami, do drugiego tylko te zasiusiane pieluchy i ubranka...
potem, najpierw do pralki wrzucam tylko te brudne i puszczam na pranie wstępne i płukanie lub na "pranie ręczne", zazwyczaj wszelkie brudy się wtedy usuwają, dorzucam resztę pieluch i ubranka i piorę. zauważyłam też, że pieluszki dużo lepiej się piorą jak jest ich mniej, w mojej pralce najlepiej sprawdza się 10-15 pieluszek plus ubranka.
Od czasu do czasu wlewam sok z cytryny lub szklankę sody.

Kiniunia
PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 11:28 am 

dzięki za porady. Ja póki co cieszę się bielą moich pieluszek i słoneczkiem. Jak tylko się zachmurzy spróbuję któregoś sposobu.

w_poka
PostWysłany: Wto Sie 17, 2010 5:40 pm 

Miejscowość: Kościerzyna
Ja strasznie się przejmowałam plamami ale tylko na początku. Jak synuś przestał robić kupki w pieluszki zauważyłam,że po którymś z prań zeszły WSZYSTKIE kupkowe plamy! :-) Czyli po prostu któreś z prań na pewno zlikwiduje plamy z wkładów,z tetry z formowanek i kieszonek. :-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 6 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Jak pierzecie?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość