Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pią Maj 18, 2012 1:27 am

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Jak pierzecie?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Eko środki

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 2
 [ 12 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
elfinea
 Temat postu: Eko środki
PostWysłany: Pią Paź 31, 2008 11:14 am 

Miejscowość: W-wa
Naczytałam się w różnych miejscach o praniu pieluch w różnych środkach ,ale powiem szczerze ,że wciąż nie jestem pewna w czym prać, a chciałabym w eko właśnie. Ostatnio zaczęłam prać w Urlich Natuerlich i Ecover.

Czy mi się zdaje czy na opakowaniu BG-sów było napisane żeby nie używać bio-powders? Na stronie BG nic nie piszą o tym żeby nie prać w bio, chyba ,że coś jest, a ja nie znalazłam? Już mi się wszystko kręci :?

O praniu BG napisali tak:

How do I wash my new diapers?

For bumGenius 3.0 and 2.0 products (made with PUL outer):

Wash once in cold water with no more than 1/4 (high efficiency machines) to 1/2 (top loading, regular machines) of the detergent's recommened amount per load.
Wash once in hot (up to 120 degrees) water with no more than 1/4 (high efficiency machines) to 1/2 (top loading, regular machines) of the detergent's recommened amount per load. Optionally (and only occasionally), add 1/4 cup of bleach to this cycle.
Add an extra rinse to remove any lingering detergent in the diapers.
Tumble dry on the warm setting.
For bumGenius 1.0 products (made with nylon outer):

Wash once in COLD water with no more than 1/4 (high efficiency machines) to 1/2 (top loading, regular machines) of the detergent's recommened amount per load.
Wash once in WARM water with no more than 1/4 (high efficiency machines) to 1/2 (top loading, regular machines) of the detergent's recommened amount per load.
Add an extra rinse to remove any lingering detergent in the diapers.
Line dry.
What detergent can I use?
You should only use detergents that are free of dyes, enzymes, perfumes, whiteners and brighteners. Using detergents containing these ingredients will cause damage to your diaper including elastic failure and leaking.
What should I avoid?
Do not use extra additives in your wash (like baking soda or vinegar). These ingredients are unnecessary and will cause problems in your diapers. Do not use fabric softeners.

elfinea
 Temat postu: Re: Eko środki
PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 9:31 am 

Napisałam do BG w sprawie prania w eko, konkretnie Ecover.
Odpisali, że nie można bo zawierają naturalne oleje. Pewnie i inne eko nie są dobre do prania BG, czyli jest tak jak pisze Ewa w wątku o Urlich... Podali mi też kontakt do europejskiego dystybutora, napisałam ,ale jescze nic nie odpisali.

Czyli ten swój Ecover mogę wysłać w kosmos :evil:

maga
PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 7:23 pm 

Ja jestem jeszcze całkiem zielona w praktyce, ale też sporo czytałam o ekopraniu pieluch wielorazowych. Generalnie zasada jest taka, że nie należy używać środków zawierających oleje roślinne, bo zmniejszają one chłonnośc pieluch. Wiele użytkowniczek poleca płyn Ulrich Natuerlich, więc ja sama też mam zamiar go wypróbować. Ktoś kiedyś pisał, że ten płyn też coś ma wspólnego z olejami, ale i tak sporo kobitek w nim pierze i są zadowolone.

elfinea
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 1:36 pm 

Odpisali mi, :? i ... nic z tego nie kumam, według tego europejskiego info, BG można prać w Urlich Natuerlich, Ecover, Sonnet, Jelpie i Lovelli (takie mi przyszly do głowy)
więc dlaczego ci z usa napisali, że w Ecoverze nie? :evil: :evil: :evil:
Wiele mamuś pierze w Urlich tak jak pisze Maga i sobie chwali, chciałam się dowiedzieć u zródła co i jak i nadal nic nie wiem :(

W tej chwili piorę w Jelpie

anawoj
PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 9:25 am 

A te wszystkie proszki dostępne w ekodrogerii - nadaja się do prania pieluch?

elfinea
PostWysłany: Pią Maj 29, 2009 8:27 pm 

No właśnie okazuje się, że nie. Wiele z nich zawiera oleje roślinne, króre mogą zniszczyć pieluchy ale wiem, że są takie mamy, które piorą np.w Urlichu
Ja jednak nie ryzykuję i piorę w Jelpie w tym bez srodków zmiękczających.

zosia_samosia
PostWysłany: Czw Cze 04, 2009 11:12 am 

anawoj napisał(a):
A te wszystkie proszki dostępne w ekodrogerii - nadaja się do prania pieluch?

Od ekodrogerii dowiedziałam się, że przy praniu pieluch duże znaczenia ma skład proszku, a dokładnie ilość mydła z olejów roślinnych. Okazało się, że proszki lub płyny do prania pieluch powinny mieć mało, a najlepiej do 5% takich substancji w składzie. Dzięki temu zyskują na chłonności. Mało jest takich ekologicznych proszków. Pani z ekodrogerii napisała, że u nich jedynym takim proszkiem jest w tej chwili Bio-D o pojemności 2kg. Bio-D 1 kg ma już w składzie 5-15% mydeł z olejów roślinnych, Sonett conajmniej 30%, AlmaWIn 1kg 5-15%. Z płynami jest podobnie = wszystkie mają wysoki poziom olejów roślinnych.

Czyli zostaje Bio-D 2kg, a ja generalnie zdziwiłam się, że w zależności od pojemności może się zmienić skład :?

joa
PostWysłany: Czw Wrz 24, 2009 5:01 pm 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa/Białystok
Dziewczyny,
wracam do tematu ekośrodków piorących, jako że jestem szczęśliwą posiadaczką orzechów do prania. Rany, jakie one są super! Piorą normalnie, ale ubranka są mięciutkie i milutkie w dotyku! Czuję dużą różnicę jeśli o to chodzi. Do prania dodaję kropelkę lub dwie olejku lawendowego i pranie jest boskie :)
A poza tym mam teraz kiepską pralkę i używając proszku Bio D troszkę się niepokoiłam, że nie całkiem jest on wypłukany, a z orzechami nie ma problemu.
Mam wrażenie, że orzechy są najbardziej ekonomicznym i ekologicznym środkiem piorącym.

Image
Image

ewa
PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 10:49 pm 
Awatar użytkownika

Rewelacja Joa! U nas za twarda woda i tylko ciemne mogę traktować orzechami, jasne wychodzą ciemniejsze z prania niż wchodzą :(

Chcę tylko dopisać, żebyście dziewczyny wystrzegały się wybielaczy chlorowych, tzw. bleach-u w praniu pieluszek, a szczególnie otulaczy, bo poza tym, że to chemia straszna, to i killer nr 1 dla gumek i PUL, który jest w większości otulaczy. Rzepy po takowym wyglądaja jak "przypalone" i już nie chwytają nigdy tak dobrze. Używanie bleachu jest bardzo widoczne na otulaczu i taki "bidok" już kolejnych dzieci nie zobaczy :( znaczy nie otuli.
Użycie chemicznych wybielaczy na otulaczach, to także dla Producenta, który dochodzi w procesie rozpatrzania reklamacji, że takowy został użyty, jednoznaczne z utratą gwarancji :(
Mam nadzieję, że taka chemia Was nawet nie kusi ;)

ewa
PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 12:00 am 
Awatar użytkownika

dzielę się radośnie, że plamy z mleka kakaowego na pościeli, które w normalnym cyklu prania nie zeszły, potraktowałam mydłem galasowym i zeszło! :D
namaczam na 3-4 godź, lub na noc, potrę chwilkę i wrzucam do pralki. Działa!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 2
 [ 12 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Strona główna » Parada pieluszek » Jak pierzecie?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość