Witam, jestem już niedługo debiutującą mamą. Przeczesując internet wzdłuż i wszerz natknęłam się na temat pieluszek wielorazowych i muszę przyznać bardzo mnie wciągnął. Nawet moja druga połowa uznała go za wart zainteresowania. Po zapoznaniu się z tematem zdecydowaliśmy zainwestować w pieluszki z kieszonką - jeszcze nie jesteśmy pewni jakie dokładnie (no trochę tego jest...), ale chyba zaczniemy od kilku wanderoosów, żeby zobaczyć czy to się w ogóle sprawdzi (mimo wielu pozytywnych opinii testowanie nowości - a w naszym kręgu znajomych to jest niebywała nowość - zawsze wiąże się z odrobiną ryzyka). No i tu się pojawia problem który omalże mi sen z powiek spędza - mianowicie przyszłe pranie pieluszek. Od dłuższego czasu stosujemy orzechy piorące. Doczytałam już że nie należy prać pieluszek w orzechach, ale przeglądając rozmaite fora przewijało się pytanie, ale nigdy do końca i jednoznacznie (przynajmniej jak dla mnie) wyjaśnione - czy można prać pieluszki w orzechach z dodatkiem czegoś, co mogłoby trochę tę tłustość zneutralizować? Np. soda oczyszczona, lub Nappy fresh? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Ani soda oczyszczona, ani Nappy Fresh nie wpłynie Ci na odtłuszczenie w trakcie prania, w którym przecież pieluszki zamoczone są w wodzie z wysokim stężeniem saponin, olejów roślinnych. Szkoda Nappy Fresh, szkoda niszczyć gumę pralki i gumki kieszonek sodą, bo tak na dłuższą metę oddziaływuje regularnie używana soda. Poza tem, to jest tak jakbyś do kieliszka alkoholu wlała kieliszek wody. Jeśli wypijesz to razem, to i tak w organizmie będzie tyle samo alkoholu, co gdybyś wypiła nierozcieńczony. Zwłaszcza mikrofibra, mikropolar chwytają oleje roślinne plynów i orzechów, przez co przestają chłonąć, siusiu ślizga się po nich, a poza tem sprawia, że takie oblepione pieluszki brzydko pachną, bo osadza się na warstwie tłustej niewypłukany amoniak.
Możesz używać kule do prania Ecozone, jeśli chcesz, żeby było ekologicznie i tanio, a do tego jeszcze antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Orzechy wciąż możesz używać do wszystkiego innego.
ps. Jeśli myślisz o używaniu Wonderosów od początku, to troszkę dłużej trzeba z nimi poczekać aż maluszek nabierze wagi niż z Charlie Banana czy Fuzzi Bunz, bo z tymi dwoma daje się ustawić regulację przy udkach maksymalnie dobrze dopasowując do pachwinek, bez uciskania, a do tego bez dodatkowego wałeczka z przodu, który powstaje czasem przez przepinanie nap w standardowo zmniejszanych kieszonkach one-size. Niby nie ma to znaczenia większego, ale przy dziecku, które wybierze leżenie na brzuszku, albo będzie noszone dużo w chuście przylegając brzuszkiem do ciała mam- moim zdaniem - ma. pzdr cieplutko,
Dzięki wielkie za odpowiedź. Po poszperaniu jeszcze po forum chyba jednak zmieniłam koncepcję na składane z otulaczem..... Ale to już temat dotyczący "zawrotów głowy"
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum