Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pią Maj 18, 2012 1:34 am

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Jak pierzecie?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Pranie ręczne

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 4 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
Iwka
 Temat postu: Pranie ręczne
PostWysłany: Sob Sie 22, 2009 8:43 pm 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koszalin
Mam tylko 5 BG i sporo wkładów zapasowych, więc jak kieszonka nie jest mocno zsikana, to przepieram ją szybciutką ręcznie i szybko mi schnie na balkonie. Piorę zwykłym mydełkiem dla dzieci, tym samym, którym myje Zosi pupę, ale zaczęłam się zastanawiać, czy to dobrze? Ewa pisze, że mydło nie jest dobre dla pieluch, joa z kolei zachwala płatki mydlane... W czym pierzecie pieluchy ręcznie? Chodzi i najbardziej o ten polerek w bg, bo tetry, muśliny, bambus i mikrofibra czekają sobie w wiaderku na pralkę :) Ja polubiłam opcję otulacz + składanka, ale mąż stanowczo lepiej radzi sobie z kieszonkami :) więc szybkie pranie ręczne ułatwia sprawę. Tylko w czym, żeby było najlepiej?

mamru
 Temat postu: Re: Pranie ręczne
PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 11:40 am 

Iwko, mydełko rzeczywiście nie najlepsze dla pieluszek, wiem coś o tym... za jakiś czas może się zdarzyć że BG będą Ci przemakać, i to będzie właśnie wina mydełka, które zatłuszcza pieluszki. Ja do szybkiego ręcznego prania pieluszek używam... dodatku BIO-D do prania pieluszek :) na około 5litrów wody wsypuję jedną łyżkę bio-d i przepieram. Pieluszka jest wyprana, nie zatłuszczona no i bez żadnych bakterii :)

kasztanka
PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 9:10 am 

Moja córka ma 2,5 lat i zaczynam ją wysadzać na nocnik. Pieluchy chcę używać na razie na noc. To się wiąże z tym, że jest do przeprania tylko jedna pielucha/dzień. Szkoda wtedy uruchamiać pralkę. Pomyślałam o praniu ręcznym. Moja córcia w nocy tylko siusia, więc czy jest potrzeba dezynfekcji i stosowania np. Nappy fresh czy tylko przeprać (po kupie to wiadomo, że trzeba dezynfekcji, ale jak mamy do wyprania same siuśki to się gubię...) Pralkę mogę użyć tylko do odwirowania (będzie szybciej pielucha schła). Co można użyć do prania ręcznego siuśków poza proszkiem? Może tylko przepłukanie starczy?

ewa
PostWysłany: Nie Maj 23, 2010 1:01 pm 
Awatar użytkownika

Ja bym zwyczajnie jakikolwiek proszek, który teraz używasz, użyła, tylko w tyciej ilości - w ręku bądź miseczce rozpuszczony.
Wszelkie mydła są tłuściutkie, więc jeśli będziesz codziennie przepierała w mydełku, to po tygodniu dobrze przepłucz w rozcieńczonym płynie do mycia naczyń i dobrze płucz, aż nie będzie piany, to CI odtłuści i przywróci chłonność, której jednak dla 2,5 latki potrzeba optymalnej :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 4 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Jak pierzecie?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość