Mam tylko 5 BG i sporo wkładów zapasowych, więc jak kieszonka nie jest mocno zsikana, to przepieram ją szybciutką ręcznie i szybko mi schnie na balkonie. Piorę zwykłym mydełkiem dla dzieci, tym samym, którym myje Zosi pupę, ale zaczęłam się zastanawiać, czy to dobrze? Ewa pisze, że mydło nie jest dobre dla pieluch, joa z kolei zachwala płatki mydlane... W czym pierzecie pieluchy ręcznie? Chodzi i najbardziej o ten polerek w bg, bo tetry, muśliny, bambus i mikrofibra czekają sobie w wiaderku na pralkę Ja polubiłam opcję otulacz + składanka, ale mąż stanowczo lepiej radzi sobie z kieszonkami więc szybkie pranie ręczne ułatwia sprawę. Tylko w czym, żeby było najlepiej?
Iwko, mydełko rzeczywiście nie najlepsze dla pieluszek, wiem coś o tym... za jakiś czas może się zdarzyć że BG będą Ci przemakać, i to będzie właśnie wina mydełka, które zatłuszcza pieluszki. Ja do szybkiego ręcznego prania pieluszek używam... dodatku BIO-D do prania pieluszek na około 5litrów wody wsypuję jedną łyżkę bio-d i przepieram. Pieluszka jest wyprana, nie zatłuszczona no i bez żadnych bakterii
_________________ "Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy, aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić Ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moja ja pragnie odpocząć..."
Moja córka ma 2,5 lat i zaczynam ją wysadzać na nocnik. Pieluchy chcę używać na razie na noc. To się wiąże z tym, że jest do przeprania tylko jedna pielucha/dzień. Szkoda wtedy uruchamiać pralkę. Pomyślałam o praniu ręcznym. Moja córcia w nocy tylko siusia, więc czy jest potrzeba dezynfekcji i stosowania np. Nappy fresh czy tylko przeprać (po kupie to wiadomo, że trzeba dezynfekcji, ale jak mamy do wyprania same siuśki to się gubię...) Pralkę mogę użyć tylko do odwirowania (będzie szybciej pielucha schła). Co można użyć do prania ręcznego siuśków poza proszkiem? Może tylko przepłukanie starczy?
Ja bym zwyczajnie jakikolwiek proszek, który teraz używasz, użyła, tylko w tyciej ilości - w ręku bądź miseczce rozpuszczony. Wszelkie mydła są tłuściutkie, więc jeśli będziesz codziennie przepierała w mydełku, to po tygodniu dobrze przepłucz w rozcieńczonym płynie do mycia naczyń i dobrze płucz, aż nie będzie piany, to CI odtłuści i przywróci chłonność, której jednak dla 2,5 latki potrzeba optymalnej
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum