Temat postu: Proszki do prania z lokalnych sklepów
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 3:05 pm
Chciałabym zapytać, które proszki ze sklepu nadają się do prania pieluch, tak by nie zmniejszały chłonności? Zwykle można dostać Dzidziusia, Lovelę, Jelp i Vizir Sensitive. Przywiązana byłam do Dzidziusia, ale nie wiem co o nim sądzić. Oto jego skład: Dzidziuś biel Skład: <5% : niejonowe środki powierzchniowo czynne, mydło, fosfoniany 5-15% : anionowe środki powierzchniowo czynne, środki wybielajace na bazie tlenu, fosforany. Inne składniki : kompozycja zapachowa, Citronellol, Benzyl Salicylate,Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl lionone, Linalool
Pomijając już kwestię biodegradacji (np. obecność fosforanów). Mi Dzidziuś przypadł do prania ubranek. Czy na podstawie składu można się coś wypowiedzieć na ten temat? Pierze ktoś pieluchy w w/w proszkach? I jak, zmniejszają chłonność? Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Proszki do prania z lokalnych sklepów
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 9:30 pm
hej, ja też przy pierwszym dziecku prałam w dzidziusiu i ubranka i pieluszki. Trudno mi powiedzieć czy ten proszek zmniejsza chłonność. Czasem miałam wrażenie, że tak, bo zdarzały mi się spore przecieki. Do dziś nie wiem czy to wina proszku czy np. dużej ilości spożytego płynu;-) Zawsze starałam sie dodawać Nappy bo podobno on niweluje zalepianie pieluszek. Teraz czekam na drugiego szkraba i zamówione kule do prania;-)) Jak tylko je dostanę to zamierzam właśnie z nich korzystać i do ubranek i pieluch. Macie może doświadczenia z takim wynalazkiem?
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 6:12 am
Dzięki za odpowiedź.
Cytuj:
Teraz czekam na drugiego szkraba i zamówione kule do prania;-)) Jak tylko je dostanę to zamierzam właśnie z nich korzystać i do ubranek i pieluch.
Słyszałam, że to nie jest zbyt dobry pomysł, podobno źle dopiera plamy i chyba zmniejsza chłonność pieluch, ale sprawdzę to, bo nie jestem pewna. Niby niezbyt się sprawdzają...
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 11:24 am
No, a ja myslalam ze to dobra alternatywa. Czytalam ze kule nie zawieraja mydla wiec nie zakleja pieluch, poz tym nie powoduja alergii. Jesli ktos wie co nieco na ten temat to bede wdzieczna za rady. Ewciu moze ty cos pradzisz. Czytalam opinie ze sa niezle, a na wypadek plam dodaje sie wspomagacze typu eko odplamiacze, ale tylko na uporczywe plamy.
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 1:12 pm
kasztanka napisał(a):
Chciałabym zapytać, które proszki ze sklepu nadają się do prania pieluch, tak by nie zmniejszały chłonności? Zwykle można dostać Dzidziusia, Lovelę, Jelp i Vizir Sensitive. Przywiązana byłam do Dzidziusia, ale nie wiem co o nim sądzić. Oto jego skład: Dzidziuś biel Skład: <5% : niejonowe środki powierzchniowo czynne, mydło, fosfoniany 5-15% : anionowe środki powierzchniowo czynne, środki wybielajace na bazie tlenu, fosforany. Inne składniki : kompozycja zapachowa, Citronellol, Benzyl Salicylate,Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl lionone, Linalool
Pomijając już kwestię biodegradacji (np. obecność fosforanów). Mi Dzidziuś przypadł do prania ubranek. Czy na podstawie składu można się coś wypowiedzieć na ten temat? Pierze ktoś pieluchy w w/w proszkach? I jak, zmniejszają chłonność? Pozdrawiam.
Ja używałam Jelpa dopóki nie było Bio D, w wersji bez zmiękczacza 2w1, ale szczerze nam szarzały rzeczy, jakoś nie mogłam poradzić sobie z plamami, o ile nie użyłam wspomagaczy, wydawało mi się, ze nie dopiera, a przecież to nie był najtańszy proszek. Trzymałam się go ze względu na brak fosforanów.
Co do składu Dzidziusia, to jeśli chodzi o zatłuszczenie pieluszek, to z tym 5% mydła w składzie, nie powinno być problemu. Jeśli nie przeszkadza Ci reszta składu, to moim zdaniem, pieluszkom źle nie zrobi, nie zatłuści, byle w wersjo proszek-nie w płynie. pozdrawiam ciepło
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 1:27 pm
Kiniunia napisał(a):
No, a ja myslalam ze to dobra alternatywa. Czytalam ze kule nie zawieraja mydla wiec nie zakleja pieluch, poz tym nie powoduja alergii. Jesli ktos wie co nieco na ten temat to bede wdzieczna za rady. Ewciu moze ty cos pradzisz. Czytalam opinie ze sa niezle, a na wypadek plam dodaje sie wspomagacze typu eko odplamiacze, ale tylko na uporczywe plamy.
Kiniunia, ja jestem zachwycona kulami. Używam od przeszło miesiąca. Doprałam nawet stare uporczywe plamy, ale tylko po dodaniu tego odplamiacza w tubce, którego próbka jest z resztą w komplecie dwóch kuli na 150 prań. Nie mogłam jedynie doprać z białej koszuli plamy po herbacie red bush, ale kolejne 2 prania i tej się wyzbyły.
Ważne podobno, żeby nie zatłoczyć w pralce, by kule miały miejsce na obijanie się i jonizowanie wody. Dla mnie hit, ale też byłam sceptycznie nastawiona i słyszałam słabe opinie, jak się okazało, na temat polskich odróbek Ecozone , bądź ludzie czasem mylą kule z orzechami, które z kolei też przy mojej twardej wodzie i praniu pieluszek, nie zdały wcale egzaminu (choć niektórym służą doskonale)- pobrązowiły pieluszki i jakoś nie wyglądały na doprane.
Wierz mi, że jestem rozpieszczona eko środkami , próbkami i próbowaniem i oczekuję wyników, także surowo je oceniałam.
Dla mnie może ma znaczenie użycie kuli magnetycznych do pralki (mam i 2 szt w zmywarce) bo unikam w ten sposób calgonu. Nie wiem czy to kombinacja tych dwóch, ale bardzo dobry wynik.
Rozmawiałam ze znajomą , która sprzedaje kule innej firmy, nieoryginalne i mówi, że rzeczywiście wcale się nie sprzedają, nie mają dobrych opinii, ale Ecozone, zasugerowane nam z resztą przez kupujące w Pieluszkarni mamy, sprzedają się nam rewelacyjnie. Coś musi w tym być.
Co do zatłuszczania pieluszek, nie wiem naprawdę co tam może być co może je zatłuścić, bo tam żadnych saponin, mydła roślinnego nie ma. Wysoka zawartość saponin dotyczy niektórych orzechów do prania (i to nie wszystkich), ale to nie to samo. Życzę CI podobnych doświadczeń i pozdrawiam ciepło, a o tym jak dopiera pieluszki powinnam napisać Ci lada moment
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 10:12 am
Dzięki Ewciu za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie co do tych kul. Muszę je jak najszybciej odebrać i wypróbować. Ja jestem zdezorientowana tą różnorodnością informacji i opinii na temat prania pieluch. Muszę wypróbować kulę i też postaram się coś napisac o moich odczuciach na ich temat.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum