proszę o radę... pod koniec stycznia mamy zostać rodzicami (najprawdopodobniej dziewczynki) i jesteśmy zdecydowani na pieluszki wielo, ale jest ich tak dużo, że się juz zgubiłam ((
Byłam na warsztatach w Krakowie na początku listopada i już myślałam, ze wiem, czego chcę... ALE... widzę, że wiekszość na początek decyduje się na formowanki + otulacz...
ja myślałam o kilku (powiedzmy 5-6) itti bitti tutto, które moglibyśmy także wykorzystywać jako otulacze (czy rzeczywiście?)
Do tego 5-6 kieszonek i je także wykorzystywac z wkładem z bambusa/mikrofibry na wierzch (czyli do środka pieluchy), a potem do kieszonki - czyli trochę jak otulacz... chcemy zakupic dodatkowe wkłady...
Mamy już też ok. 15 pieluch tetrowych (zwykłych)
do tego ze 2 snappi myślałam kupić...
Ale czy to się sprawdzi? Na warsztatach wydawało się wszystko takie proste, teraz mam mnóstwo wątpliwości ((
czy taki zestaw się sprawdzi? czy zaczynać lepiej od formowanek + otulacze?
Agnieszko, musisz być przekonana do swojego zestawu, bo każdy lubi co innego i ma inny budżet,a wydaje mi się, że ja bym była skłonna bardzo polubić Twój zestaw i wcale nie ma powodu byś zwątpiła w jego skuteczność.
Ja wcale nie decydowałabym się na formowanki i otulacze na początek, chyba, że mogła bym mieć tylko Imse Vimse NB flanelki i frotte, czyli tą noworodkową wersję formowanek, która jak sama nazwa wskazuje nie starcza na wiele więcej niż noworodka, top 3 mies. Wszystko inne to więcej zachodu z umieszczaniem w otulaczu niż wkładanie samej składanej muślinki czy wkładu chłonnego prostokątnego, pupcia większa w uni rozm, a noworodek i tak nie wykorzysta tej wysokiej chłonności. Imse są małe, zgranbne, bez gimnastyki wkładasz w otulacz, ale trzeba zmieniać rozmiar, a w UNI mnie się osobiście odechciało składać, podwijać, żeby się zmieściło.
Tak, możesz używać Bitti Tutto i z wkładem z kompletu i po raz kolejny z tetrą czy małym wkładem i "skórka" będzie CI służyć jak otulacz, tylko jako, że jest to uniwersalna pieluszka, otulaczyk też będzie ciut większy niż te otulacze rozmiarowe. Wynagradza to zdecydowanie fakt, że posłuży Ci od początku do końca pieluszkowania, że ma "tamki" w kroku i ładnie tym zatrzymuje przesuwanie tetry i grubsze niespodzianki; a do tego jest to wysoki otulacz, który i u chłopców wystarcza maksymalnie długo, dłużej niż inne uniwersalne pieluszki. Wykorzystasz sobie do nich te 15 tetr, które również sprawdzą Ci się włożone w kieszonki. Jak chcesz mieć jeden szybkoschnący, uniwersalny, ekonomiczny otulacz, to możesz Flip spróbować, będzie bardziej płaska pupcia, zwłaszcza jak włożysz wkład mikrofibrowy Flip Mam Sucho. Lubię te wkłady i na kieszonce i w otulaczu i jak podwiniesz na środku boczki, to i w Itti Bitti Tutto skórce się sprawdzi. Szybko schną, dają uczucie suchości, na swój niewielki rozmiar całkiem sporo chłoną.
Ja używałam kieszonek od początku, po 2gim tyg, bliżej 4kg. Noworodki często robią kupki, dlatego taniej jest mieć otulacze i pieluszkę niż kieszonki, bo tylko wnętrze zmieniasz, ekonomiczniej, dlatego częściej spotykasz tą wersję. Jeśli jednak będziesz miała 6 tutto i 6 kieszonek, to i bez tego Flipa nie masz co się martwić. Moja malutka kupki co 2-3 dni, to ja nie odczułam w ogóle zbytniego ubywania kieszonek, mogłam dowoli ponownie używać z następnym wkładem (nigdy nie robiłam tego po nocy), a teraz z powodzeniem dalej ich uzywam, bez dokupywania kolejnych rozmiarów
Nie wszystkie kieszonki uda CI się użyć od początku, bo są za obszerne w kroku. Moje uwielbiane Issy Bear są za wielkie przez pierwsze 2 mies. Mnie się udawało z Charlie Banana, Fuzii Bunz, Bum Genius, Mini Lala. Powodzenia i gratuluję Malutkiej i pieluszkowania wielo! w razie czego pytaj dalej
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum