od niedawna udaje mi się stosowanie prefoldów i otulaczy, do prania używam bambinexu, co mnie niepokoi że na pupci mojego Maleństwa pokazują się dziwne plamy jakby odparzenia, sama nie wiem co to jest, nie wiem czy to wina proszku, może pieluszki się dobrze nie wypłukują (cykl prania trwa 1:18 może to za krótko??) już sama nie wiem:/ tak się uparłam na stosowanie wielorazówek sądząc że to będzie zdrowe dla maluszka a tu ciąglę mam jakieś problemy:/ czy wam też się tak zdarza, co jest przyczyną tych zaczerwienień (pieluszkę staram się zmieniać średnio co godzinę). I jeszcze dodam że prefoldy po praniu i wysuszeniu (suszę na sznurku) są dziwnie sztywne i szorstkie, jakie powinny być już po kilku praniach??
Chciałam polecić Ci pieluszki z izolacją wilgoci, czyli wszelkie kieszonki z mikropolarem i Itti bitti z bambusem i warstwą mikropolaru, ale bardzo często zmieniasz, więc ekspozycja skóry na mocz nie powinna mieć tu żadnego wpływu. Może długość cyklu nie ma takiego znaczenia, ale dodatkowe płukanie może miec wpływ, zwłaszcza jeśli ten cykl to eco pranie, czyli z mniejszą ilością wody. Spróbuj dodatkowe płukanie, ale i nie martw się na zapas, bo często tak jest, że krostki pojawiają się, gdy mocz nabiera silniejszego odczynu przy ząbkowaniu. Może to być przejściowe. Jeśli kłopot będzie CI się powtarzał dłużej, umyj pupcię w wodzie z dodatkiem krochmalu, czyli łyżeczka mąki ziemniaczanej z odrobiną zimnej wody i zalane jak kisiel, wrzucić do wody, rozpuści się. Użyj tłustszego mydła do pupy, oliwkowe, marsylskie, mie smaruj oliwką, a jedynie tłuste mydło. Na pupę- pieluszka bambusowa, dobra formowanka, czy kieszonka z bambusową warstwą przy pupie, czy choćby kieszonka z bambusowymi wkładami, które położysz nie do środka kieszonki, na jej wierz, przy pupie, np. Issy Bear, której naturalna antybakteryjność i właściwości materiału działają kojąco. Na zmiękczenie możes dodać raz na jakiś czas łyżeczkę sody do prania. Wymiętolenie, rozciągnięcie pieluszek w ręku też pomaga. Nie mają tego kłopotu ci, którzy mają miękką wodę. pzdr ciepło
na pupci nie ma krostek tylko takie plamy czerwone, jakby skóra za bardzo się wysuszała, jest taka szorstka. tzn nie stosować prefoldów skoro mój synek tak reaguje na mocz??a która formowanka sprawdzi mi się najlepiej?? mam isy bear i właśnie stosuję ją przeważnie na noc bo niestety tylko jedną ją mam.
Nie, stosuj dalej prefoldy, tylko spróbuj na dłuższe przerwy w przewijaniu wkładać coś bardzo dobrego, antybakteryjny i przeciwgrzybiczy bambus czy konopie. Formowanka? chyba najbardziej zadowolone z poprawy są mamy, które spróbowały Babykicks formowanka konopna (45%baw org +55% konopie) i rzeczywiście wracają po kolejne, mimo, że taka droga. Może jdną warto mieć, starcza rzeczywiście do końca, wysoka w stanie, chłonna i uniwersalna. Najwazniejsze, że koi. Ja bambusowy wkład z Issy Bear często kładę na kieszonkę, zamiast do środka, ale nie jestem pewna czy właścisowci bambusa, czy izolacja lepiej robi pupci Twojego maluszka. Może w Issy na noc wkładaj cokolwiek, prefold, bo i tak przy pupie mikropolar, a bambusowe wkłądy wykorzystuj bezpośrednio przy pupie w ciągu dnia w otulaczu, w miejsce prefolda W ciągu dnia smaruj pupcię kremem natłuszczającym i daj się powietrzem nacieszyć. Wkrótce będzie lepiej pzdr ciepło!
okazuje się że mój szkrab nie lubi wilgoci przy pupci, także kieszonki są rewelacyjne dla jego skórki, do prefoldów i muślinek pocięłam kocyk polarowy dzięki któremu mamy suchą pupę i jest oki:)
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum