Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Czw Lut 23, 2012 10:53 am

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Pieluszki z Kieszonką

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

jak przekonać męża???

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 8 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
Ewa27
 Temat postu: jak przekonać męża???
PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 12:10 pm 

Witam!
jak tylko zobaczyłam w telewizji pieluszki wielorazowe a później jeszcze więcej o nich poczytałam na Waszej stronie od razu się w nich zakochałam, oczywiście pod względem wizualnym i czytając opinie użytkowniczek/ów ponieważ sama nie miałam jeszcze okazji wypróbować bo czekamy na nasze Maleństwo:)
jak już wspomniałam strasznie mi się podobają pod względem użytkowania i wizualnym i prawie jestem przekonana żeby je wkrótce zakupić, jednak mam mały problem, nie mogę za bardzo przekonać męża:/ pokazuje mu różne strony na których pisze o pieluchach jednorazowych ile w nich chemii i że nie są ekologiczne i ekonomiczne co dla nas w sumie najważniejsze gdyż niewysokie dochody nie pozwalają nam szaleństwa. Mój Maż: "co to za ekologia, trzeba tyle prać, więcej prania i wody się zużywa i w dodatku trzeba kupić dodatkowy odkażacz który nie jest tani, nie stać na nas to!!!!!" Jest to nasz pierwszy potomek, więc to będzie nasza pierwsza przygoda z pieluszkami czy to wielorazówkami czy wielorazówkami, więc nie mamy porównania.
nie ukrywam że sama mam jeszcze obawy czy rzeczywiście się na tym tak ekonomicznie wychodzi, ale najważniejsze jest dla mnie zdrowie dziecka:) obawiam się czy pieluszki będą nadążały schnąć żeby mieć na zmianę, a co z wyjazdami gdzie nie będzie możliwości prania,a co w okresie zimowym gdzie nie można wywiesić prania na świeże powietrze??
ja już sama nie wiem, głowa mi pęka!!! a co zrobić żeby przekonać męża???

pozdrawiam:)

ewa
 Temat postu: Re: jak przekonać męża???
PostWysłany: Śro Mar 23, 2011 10:50 am 
Awatar użytkownika

Kochana!

Życzę Ci, żebyś tak jak masz wytrwałość w czytaniu, wytrwała i w przekonywaniu, ale rzeczywiście to ważne, żebyście byli oboje po tej samej stronie pokładu.

Jesli chodzi o zużycie wody, to mitem jest, że jednorazówki są bardziej ekologiczne, bo w procesie uzdatniania celulozy do użytku w jednorazówkach, zużywa się na dzisń dobry o 37% więcej wody niż my zużyjemy przez cały czas prania i pieluszkowania wielorazówkami.
Ja piorę z ubrankami dzieci, naszymi ubraniami, co przy użyciu papierków jednorazowych i choćby fakcie, że wielorazowe maluszki szybciej wychodzą z pieluszek, kontrolują swoje potrzeby i moja 9mies Malutka już od 3 miesięcy robi kupki na nocnik i wiele siusiu nam się udaje złapać, to pranie wcale nie jest uciążliwe.
Odkażacz kosztuje ok.15zł, ale wystarcza na ok 50 prań i w dodatku używasz do tego połowę zalecanej ilości proszku, bo pieluszki nie mogą być niedopłukane po praniu, więc lepiej im ta oszczędność robi :)

Jeśli chodzi o ekonomię, to może to być dla Was zestaw bardzo ekonomiczny, który się świetnie sprawdza, czyli 3 otulacze one size, rosnące z maluszkiem i np. 1 mały otulaczyk w rozm NB, żeby nie wszystko Was przerastało wielkością i do tego 15-20 prefoldów Ecopi i macie zestaw za 300zł, które byście pewno wydali przez pierwsze 2-3 miesiące.
Pzdr ciepło, trzymaj się dzielnie!

Ewa27
PostWysłany: Czw Mar 24, 2011 11:56 am 

jeśli chodzi o męża, to jestem aż tak zauroczona tymi pieluszkami że nie poprzestane aż go nie przekonam;) napewno będzie krytyczna opinia rodziny i znajomych że w pranie się wpakowałam, ale mam nadzieję że to przetrwam:)
w jakich rozmiarach prefoldy najlepiej kupić bo jest ich trochę??
czy muśliny też powinnam kupić?? które pieluszki składane bardziej mi się później przydadzą??
czego używać do podmywania pupci po kupce żeby uniknąć korzystania z chusteczek nawilżających??
czego używać np będąc w podróży lub u znajomych itp???

ewa
PostWysłany: Nie Mar 27, 2011 9:22 pm 
Awatar użytkownika

Jeśli Synuś, to weź od razu prefoldy w rozmiarze infant, te za 6,16, pomarańczowe i to co będzie dłuższe niż otulacz, podwiniesz z przodu i będzie idelanie chłonęło tam gdzie najbardziej tego potrzeba.

Muśliny przydadzą Ci się do wszystkiego, do podkładania przy przewijaniu, przy odbijaniu i nawet jeśli Ci się składać nie będzie chciało, to Ci się nie zmarnują.
Możesz sobie kupić Kikko bambusowe i Musliny, po paczuszce i które polubisz, to sobie powtórzysz. Każdy ma innego faworyta.
Mamy uwielbiają bambusowe Kikko składane, a ja mniej, bo mi się za szybko niszczą, wolę muśliny i te uważam za uniwersalne.

Do podmywania pupci możesz używać "wypasionego" zestawu Cheeky Wipes, który pozornie jest drogi, bo przez2 lata używania zwraca się rewelacyjnie i nie ma udogodnień, których by nie miał :) w kwestii przewijania. Ma olejki do chusteczek brudnych, ma olejki antybakteryjne, przeciwzapalne jako dodatek do wody do nawilżania chusteczek, ma woreczki na wyjścia i osobny na pranie. Wszystko :)
Możesz też używać najzwyklejszych chusteczek z flanelki organiczneji te posłuża Ci tez do wycierania noska, buźki przy jedzeniu. Ja często używam tylko ręki i mydła ekologicznego z pompką, bo w kostce ma szanse się za bardzo zabrudzić, gdy do dyspozycji masz tylko jedną rękę, a drugą trzymasz maleństwo z pupcią pod strumieniem wody. Higiena i woda to niezastąpiona kompozycja i nie wyobrażam sobie, żeby chusteczki jednorazowe mogły kiedykolwiek ten duet skutecznie wyprzeć.
Ja używam prostych rzeczy, typu olejek lawendowy i parę kropelek olejku nagietkowego, jeśli coś się dzieje, a jeśli nie, to tylko awokado, czy pestek moreli.
Jeśli się masujemy, czy zamiast oliwki, olejek organiczny słonecznikowy czy olejek migdałowy.

W podróży używam jednorazowki ekologiczne, a u znajomych, w gościach, wielorazówki, tylko mam ze sobą woreczek do przechowywania pieluch. Często na wyjazdach udaje się prać, więc i takie wypady mamy za sobą :)

Susana
PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 3:48 pm 

Miejscowość: Ełk
I jak Ewa27 - przekonałaś męża?:) Zaakceptował Twoje ukochane pieluszki?:)

Kiniunia
PostWysłany: Wto Lis 08, 2011 12:06 pm 

Mój mąż trochę sceptycznie podchodził do pieluszek wielorazowych. Uważał, że trochę przesadzam. Wszystkie argumenty mówiące o negatywnym wpływie pieluszek jednorazowych przyjmował z przymrużeniem oka. Po pewnym jednak czasie zauważyłam, że zmienił podejście. Zaczął się nawet chwalić przed znajomymi, że "my" używamy pieluszek wielorazowych. Wiadomo przecież, że to głównie ja zmieniam, piorę i naciskam na ich obecność na pupie dzieci, ale MY zbieramy zdrowotne i finansowe zbiory;-))) Podobnie było z noszeniem w MT czy chuście.
Czasem mężczyźni potrzebują trochę czasu żeby się przekonać, że to nie jest moda czy fanaberia, tylko troska o zdrowie dzieci i przyszłość natury.

szkieletorek
PostWysłany: Nie Gru 11, 2011 11:03 pm 

U mnie też mąż nie był zachwycony, ale nawet długu nie musiałam go namawiać. Za to gdy rodzina znajomi sie dowiedzieli to każdy pukał się w głowę i mnie próbował odwieść od tego pomysłu. Ale byłam uparta i teraz jestem bardzo zadowolona.

Ewa27
PostWysłany: Sob Gru 17, 2011 11:17 pm 

oczywiście postawiłam na swoim i kupiłam pieluszki:))))))) mąż zgodził się choć z pewną niepewnością, ale tak jak pisze Kiniunia teraz sam się chwali wszystkim że używamy takich ładnych pieluszek wielorazowych:)
nie ukrywam na początku nie było mi łatwo z pieluszkami, miałam problem z ich poprawnym założeniem (prefold+otulacz) żeby nic nie wyciekało i nie przemakało na ubranko. Później zaczęły się pojawiać czerwone plamy na pupci synka (to nie były odparzenia), znowu mnie to przeraziło i sama zaczęłam wątpić w pieluszki (ukrywałam przed mężem moje zawiedzenie) a już nie mówiąc o tym co myślał mój mąż widząc czerwoną pupcie. ale to na szczęście było chwilowe i teraz jest ok, doszłam do wprawy z zakładaniem i pupcia tylko raz na jakiś czas się podrażni, ale na noc zakładam formowankę flexi i rano pupcia jest ładniutka:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 8 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Pieluszki z Kieszonką

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości