Jestem mamą 21 miesięcznego synka, a za miesiąc urodzę drugie dziecko. Mam zamiar stosować pieluszki wielorazowe przy odpieluchowaniu synka, oraz z miesiąc po urodzeniu córki. Po przeczytaniu informacji ze strony mam jeden wielki mętlik w głowie- masa materiałów, firm i rodzajów pieluch... Jako że ceny są dość wysokie, a ja nie wiem jak to się u mnie sprawdzi, nie chciałabym szaleć, przynajmniej na początku. Najlepiej, żeby wybrać coś uniwersalnego dla starszaka i malucha. Nie wiem, co mam wybrać : otulacz (najlepiej one size, ale jakiej firmy? z tego co widzę nie są wszystkie dostępne, które są opisywane) i co do tego i ile? tetra, pieluchy bambusowe czy coś innego? Formowane zdaje się są w rozmiarach tylko. No i co na noc, żeby dziecko miało sucho? A z małym dzieckiem? To samo, czy lepiej dokupić kieszonki, a jeżeli tak, to z jakim wkładem?
Jako, że zamierzasz zacząć miesiąc po urodzeniu Drobinki, to możec Ci się udać mieć jeden "wspólny" rodzaj pieluszek, czyli takie w uniwersalnym rozmiarze. Jak wybierzesz jeden rodzaj pieluszek, możesz uniknąc chaosu z układaniem i wybieraniem z półeczki, zwłaszcza nocką, ale to nie najważniejszy argument po prostu, może być ekonomiczniej.
Tylko moje osobiste spostrzeżenia, a inne mamy piszcie też
Wybrałabym choć parę kieszonek, bo te są uni i możesz używać u obu - Bum Genius może najszybciej wiekowo pasować na maluńką, może go zbraknąć w stanie dla Starszaka, zwłaszcza na noc, ale w ciągu dnia będziesz miała użytek. Kieszonka Wonderoo sprawdzi Ci się za to u starszaka super, bo najbardziej chłonna, ale malunia będzie musiała chwilę poczekać, bo jest uni, ale najobszerniejsza i powiększa pupcię, potrafi odstawać. Ma za to przemiły polarek w środku i naprawdę warto ją mieć na większe kałuże. Fuzzy bunz łatwo dopasować do obu rozmiarów, mój osobisty ulubieniec. Takie kieszonki możesz mieć na wyjścia. Kupiłabym po sztuce i zdecydowała w praktyce, które warto powtórzyć i najbardziej polubisz.
Do kieszonek nie musisz sobie dokupywać wkładów, bo już są w komplecie, a jak Ci się przyda więcej, to możesz nawet tetry muślinowe kupione do otulaczy używać.
Jestem tak przekonana do rozmiarowych otulaczy z bawełną organiczną za ich najmilsze w dotyku uczucie, za szeroki panel rzepa, że nie umiałabym z nich zrezygnować na konto jednorozmiarowych z PUL.
Potrzebujesz mieć 3 otulacze i tyle pieluszek ile przewinięć dziennie maluszka. Dla noworodka będziesz potrzebowała więcej niż dla starszaka, za to dla starszaka będziesz potrzebowała mieć "konkretniejsze" , bardziej chłonne pieluszki. Noworodek-12-15 pieluszek, przynajmniej tak doradza położna, gdzie mówimy o pieluszkach. Dla starszaka-może Ci wystarczyć ok 7 pieluszek.
Jak byś nie kombinowała - musisz mieć ze 3 otulacze dla maluniej i przynajmniej 2 dla starszaka. Spróbuj sobie jeden w uniwersalnym rozmiarze, żeby się przekonać jak Ci się sprawdzają, bo są mamy, które je lubią, bo np Bambinexowe PULowe szybko schną, są ciut węższe w kroczku, więc pupcia mniejsza się wydaje.
Z rozmiarowymi otulaczami, jeśli zaczynasz od miesięcznego maluszka , możesz zacząć od rozm S, omijając pierwszy rozmiar-NB, potem z S (5-8kg) przejść na L(9-12) omijając M(7-10kg), z L przeskakujesz na SL(13-18kg), omijając XL(11-14kg). bo rozmiary prawie się nakładają, a duży rzep pozwoli sobie tą różnicę doregulować by pasowało Możesz mieć same składane, jeśli chcesz tanio, ale dla noworodka np Imse 75 gr, czy pomieszane z bambuskowymi Kikko, a dla starszego to już za cieńko i potrzeba Imse 100gr. Te większe potem Ci posłużą dla dorastającej maluniej.
Pieluszki możesz mieć składane i formowane, ale dość trudno o uniwersalne, które i tu i tu by pasowały. Ja sobie radziłam od początku z Imse formowanymi flanelkowymi, bo te łatwo było podwinąć z przodu, pod pępuszkiem, bo nie mają rzepa, który by to uniemożliwił. Naturalnie się "skracały, a w kroczku są na tyle miękkie, że nie tworzy się rozpórka, a ładnie się układają. u większego malucha brakuje im "pojemności, czyli musisz wkładać dodatkowy wkład chłonny, np. bambinexu bambusowe wkładki, Imse frotte, czy swoje szyte. Zdecydowałabym się na choć jedną formowankę bambusową w rozm 2, bo będziesz miała na noc dla starszaka (ma już w komplecie dodatkowy wkład chłonny-przyda się na noc) i możesz to wkładać do otulacza - potem będziesz jej używać dla większej maluniej. Dobra na noc, chłonna, choć długo schnie.
Za jakiś czas wychodzą genialne pieluszki, w sumie jedne z najbadziej uniwersalnych, bo rzeczywiście się sprawdzają, nie za wielkie dla noworodka, a pasują na duże maluszki, chłonne, nie powiększające i elastyczne, bambuski, ale z mikrofibrą w środku. Są cudne i ja też je będę używać. Będą za trzy tygodnie w pieluszkarni, z Tots Botsa, który już ma fajne pieluszki flexi tots, też formowane. Możesz sobie potem taką spróbować.
Na noc możesz spróbować kieszonki, choć nie każde dziecię lubi (moje tak). Te dają uczucie suchości. Druga opcja na noc, to otulacz i bambuska form owana dla starszaka, a dla maluniej otulacz i składana bambuskowa, albo bambuskowa formowana. Zobaczysz jak polubi, a jak bardzo Ci będzie zależało na uczuciu suchości, to możesz sobie kupić wkład "sucha pielucha" i kłaść go na noc dla spokoju-to nie chłonie, tylko przepuszcza, dając izolację od pieluszki przy pupci.
Przydadzą CI się wkładki jednorazowe na kupki, ale na razie tylko u starszaka.
Pozdrawiam Cię cieplutko przygniatając ogromnym postem Powodzenia, w razie czego pytaj!
Po kilku nieprzespanych nocach udało mi się skompletować zamówienie i właśnie czekam na dostawę Widzę, że nie najgorzej mi poszło, biorąc pod uwagę odpowiedź p. Ewy Mianowicie: - 2x2 otulacze One Size Flip + 2 wkł. "mam sucho"+2 wkł. z bawełny organicznej, - otulacz Bluberry One Size do tego -2 otulacze bawełniane IV rozmiar Newborn (mam nadzieję, że zacznę Nowonarodzone Dziecię wcześniej pieluszkować, ew. może wymienić na S?) -1 otulacz Nature Babies S -4 formowanki Tetro (może, to nie najlepszy pomysł, ale mam zamiar oduczać starszego od pieluch, no i na lato może będą w sam raz bez otulacza dla jednego i drugiego?) Kieszonki: -1 Kangas Baby One Size -1 Wonderoos One Size -1 Fuzzi Buns One Size Zastanawiałam się jeszcze nad Pocket Tot z bambusem ew. formowanką Flexi Tot, ale nie byłam zdecydowana którą, no i stwierdziłam, że na razie sprawdzę te co przyjdą Do tego: -2x wkładki konopne One Size Baby Kangas -2x wkładki bambusowe One Size B. Kangas -papierki jednorazowe. Mam zamiar na razie kupić ok. 20 Tetry Lux (przeważnie są 70x80, ale chyba lepiej kwadratowe? no i nie wiem, czy to nie za duża dla Malucha?) + ok. 10 mam w domu - kilka pieluch flanelowych też mam Do tego jeszcze ręczniki Ikea i trochę wkładek flanelowych i polarowych porobię + mam zamiar uszyć kilka formowanek flanelowych i frotte.
witam spodziewam sie maluszka w lipcu i chcialabym od powrotu ze szpitala zaczac uzywac naturalnych pieluszek tylko problem w tym, ze kompletnie nie wiem jak skompletowac taki "zestaw startowy" zeby nie byl za drogi a zeby sie sprawdzil jak najdluzej... naczytalam sie dosyc sporo, ale szczerze mowiac wszystko mi sie juz miesza, wiec prosze o rade i sugestie
na poczatek planuje kupic 5 otulaczy (IV rozm S lub Bambinex one size ktore polecacie?) 10-15 formowanych NB/S (teraz pytanie które lepsze?bambusowe,flanelowe,frotowe czy bawelniane? te na dzien a na noc dodatkowo jakas wkladka czy zupelnie cos innego? i czy jak braknie mi formowanek to moge zastapic je tetra?)
a po miesiacu lub dwoch planuje dokupic kilka kieszonek (fuzzi bunz one size lub bumgenius v3 one size ktore lepsze?) lub kilka AIO JBD lub Itti Bitti
nie wiem czy to sie wogole trzyma kupy ale licze na wasza pomoc
Myślę, że masz zdecydowanie o 1 otulacz za dużo. Chyba, że planujesz prać co dwa dni, ale wtedy masz ciut za mało pieluszek na tyle otulaczy.
Możesz sobie nawet zwykłe muślinowe składane Imse dokupić, bambusowe składane Kikko i mieć wystarczająco pieluch na tyle otulaczy, żeby nie przeinwestować z formowankami, które za jakiś czas będziesz i tak musiała zmienić na większe. Zdecydowanie się da składanymi, to ekonomiczne i wykonalne.
Otulacz możesz sobie wziąć 2-3 Imse Vimse z bawełną i 1-2 Bambinex, bo te pierwsze ładnie przylegają, mają nogaweczki przy udkach, są miłe w dotyku i od wewnątrz, ale i szeroki rzep pozwoli Ci na doregulowanie wielkości, jak będzie jeszcze za duży. Bambinex za to szybko schnie i podobno ładnie trzyma tetrę, jest wygodnie wąski w kroku.
Formowane: Bambusowe możesz mieć na noc, bo dużo pochłoną, przyjazne włókno i do tego mają już w komplecie dodatkową wkładkę chłonną. Nie kupuj dodatkowych wkładek chłonnych dla noworodka, bo ten nie potrzebuje dużej chłonności, a raczej dużej częstotliwości przewijania, więc pieluchy wcale nie muszą być tak chłonne jak u większych, więcej jednorazowo siusiających dzieci. Formowane bambusowe są super, ale schną długo, wiec może warto byś miała choć dwie, żebyś na kolejną na kolejna noc miała kolejną suchą bambuskę.
Frotte mają sporą chłonność, wystarczają na trochę dłużej niż same formowane Imse z flanelki. Flanelka mało chłonie, ale jest przyjemna i przy dużej częstotliwości przewijania jest z niej pożytek. Plus - szybciej schnie od innych. Nie zakładaj na noc, bo sama nie uniesie za wiele i tylko przy tej bym rozważała np. włożenie wkładu bambusowego z formowanku Bambinexu. Ja przez pierwsze 3 miesiące jeszcze przewijałam w nocy, bo Maluchowi "kanalizacja" nie odpoczywała nocna porą i to grubsze sprawy, więc czasem dbanie o super chłonność na noc, też się mija z celem io nawe cieńka jest ok, jesli tylko sie przewija.
To się absolutnie trzyma kupy Zmiana na kieszonki też Ja osobiście wolę Fuzzi Bunz i Itti, a JBD na noc, ale to sobie zajrzyj tutaj
No to i ja się podzielę moimi pomysłami:) Jestem już tykającą bombą, będę miała dziewczynkę i spodziewam się, że raczej dużą, ok. 3,7 kg:) Jagódka jej na imię:) Planuję kolejne dzieci ale też chcę na początek trochę popróbować i ew. dokupować.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum