Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pon Maj 21, 2012 11:35 pm

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Odparzenie :(

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 5 z 5
 [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
Kiniunia
 Temat postu: Re: Odparzenie :(
PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 9:57 pm 

Z rumiankiem to ja bym uważała, bo podobno może powodować uczulenia. Polecam wietrzenie pupy i może wkładkę z polarku, żeby mocz nie podrażniał. Dobrze jest też zrobić kąpiel z krochmalem.

w_poka
PostWysłany: Śro Lis 17, 2010 11:26 am 

Miejscowość: Kościerzyna
Ja przemywałam pupcię mojemu synkowi rumiankiem i działało rewelacyjnie odparzenia znikały po dwóch dniach ale to prawda,że rumianek może uczulać,więc najpierw trzeba sprawdzić np na rączce albo nóżce. Chociaż wg mnie to nie sam rumianek uczula ale to czym był pryskany,więc najlepiej mieć z dobrych źródeł. Ja większość ziół zbieram sama,lub kupuję zioła firmy Flos,takie nie pakowane w torebki,powinno się je dostać w większości aptek. Pozdrawiam!

ewa
PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 12:56 am 
Awatar użytkownika

Wiesz, rumianek jest przeciwzapalny, ale i ściąga skórę, także w przypadku zapalenia pieluszkowego, w którym skóra sucha i spękana już, to bym ratowała olejkami z awokado z nagietkowym, a nie czymś co sprawi, ze skóra zupełnie popęka, a poza tem naraża się ją na kolejny kontakt z wodą.
Zależy to więc od stanu skórki, czy wymaga natłuszczenia (olejkowe) czy wysuszenia (czerwona koniczyna, cynk, rumianek, kartoflanka)

w_poka
PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 9:25 pm 

Miejscowość: Kościerzyna
Dokładnie! Dlatego rumianek jest dobry gdy tylko zaczerwienienie się pojawi,do tego wietrzenie pupy,potem natłuścić miejsce i odparzenie szybko "z głowy" :)

jadzik
PostWysłany: Sob Gru 18, 2010 1:09 am 

Kurcze, my jesteśmy na zminę w wielo i pampersach,w nocy jednorazowe z wygody jeszcze, a w dzień wielo (bambusowa tera i zwykła tetra, na co kawałek polarku,który sama wyciełam z kocyka z IKEA :D , sprawdza się dobrze + różnorakie kieszonki). Nie było u nas żadnych odparzeń do tej pory, a dodam, że nie smaruję niczym, chusteczki kupne tylko przy wyjściu, a w domu korzystam z takich które zrobiła sobie sama :D Jestem z nich zadowolona, gorąco polecam :!: :!: :!:

Ja robię je tak:
Z ręcznika papierowego - http://www.youtube.com/watch?v=FQc33ALh ... re=related - dodaje się płynu do mycia o sprawdzonym składzie, w jakim kąpiemy maluszka, a zamiast oliwki może być np oliwa z oliwek, no i ja dodaję 2 krople olejku z drzewa her na 2 szklanki wody.

Ale można też tak:
Z materiału - http://www.youtube.com/watch?v=qW-bw0j_ ... re=related - zamiast spryskiwać, jak to jest pokazane w filmiku, to można po prostu zalać je taką samą mieszanką jak z filmika pierwszego.

Można też oczywiście użyć podgrzewanego pudełka jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=xpEPOhOaKJ4&NR=1 , widziałam jakiś czas temu na allegro za około 100zł, fajna sprawa, ale dla mnie za drogo ;)

Popatrzcie na Youtubie na inne podobne filmiki, to skarbnica różnych rozwiązań pieluszkowych :mrgreen: Jak już nie wiedziałam co ze sobą robić przed porodem, to oglądałam, ale wykorzystuję je teraz i jak widać z wymiernym skutkiem, bo u mojej Oliwki nie ma żadych odparzeń.

Mam nadzieję, że pomogłam
Pozdrawiam

ewa
PostWysłany: Nie Gru 19, 2010 4:26 pm 
Awatar użytkownika

Rewelacja! :) Dzięki!
Trzeba tylko ręczniczki papierowe, które nie będą wybielane chlorem, takie niewybielane wcale (bo dioksyny).
A jak jest problem ze skórą, już jest jakieś odparzenie, to można jako olejku dolewanego do chusteczek do pupy użyć olejku nagietkowego :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 5 z 5
 [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość