Z rumiankiem to ja bym uważała, bo podobno może powodować uczulenia. Polecam wietrzenie pupy i może wkładkę z polarku, żeby mocz nie podrażniał. Dobrze jest też zrobić kąpiel z krochmalem.
Ja przemywałam pupcię mojemu synkowi rumiankiem i działało rewelacyjnie odparzenia znikały po dwóch dniach ale to prawda,że rumianek może uczulać,więc najpierw trzeba sprawdzić np na rączce albo nóżce. Chociaż wg mnie to nie sam rumianek uczula ale to czym był pryskany,więc najlepiej mieć z dobrych źródeł. Ja większość ziół zbieram sama,lub kupuję zioła firmy Flos,takie nie pakowane w torebki,powinno się je dostać w większości aptek. Pozdrawiam!
_________________ Miłość prawdziwa zaczyna się wtedy,gdy niczego w zamian nie oczekujesz. A. de S.-E
Wiesz, rumianek jest przeciwzapalny, ale i ściąga skórę, także w przypadku zapalenia pieluszkowego, w którym skóra sucha i spękana już, to bym ratowała olejkami z awokado z nagietkowym, a nie czymś co sprawi, ze skóra zupełnie popęka, a poza tem naraża się ją na kolejny kontakt z wodą. Zależy to więc od stanu skórki, czy wymaga natłuszczenia (olejkowe) czy wysuszenia (czerwona koniczyna, cynk, rumianek, kartoflanka)
Dokładnie! Dlatego rumianek jest dobry gdy tylko zaczerwienienie się pojawi,do tego wietrzenie pupy,potem natłuścić miejsce i odparzenie szybko "z głowy"
_________________ Miłość prawdziwa zaczyna się wtedy,gdy niczego w zamian nie oczekujesz. A. de S.-E
Kurcze, my jesteśmy na zminę w wielo i pampersach,w nocy jednorazowe z wygody jeszcze, a w dzień wielo (bambusowa tera i zwykła tetra, na co kawałek polarku,który sama wyciełam z kocyka z IKEA , sprawdza się dobrze + różnorakie kieszonki). Nie było u nas żadnych odparzeń do tej pory, a dodam, że nie smaruję niczym, chusteczki kupne tylko przy wyjściu, a w domu korzystam z takich które zrobiła sobie sama Jestem z nich zadowolona, gorąco polecam
Ja robię je tak: Z ręcznika papierowego - http://www.youtube.com/watch?v=FQc33ALh ... re=related - dodaje się płynu do mycia o sprawdzonym składzie, w jakim kąpiemy maluszka, a zamiast oliwki może być np oliwa z oliwek, no i ja dodaję 2 krople olejku z drzewa her na 2 szklanki wody.
Można też oczywiście użyć podgrzewanego pudełka jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=xpEPOhOaKJ4&NR=1 , widziałam jakiś czas temu na allegro za około 100zł, fajna sprawa, ale dla mnie za drogo
Popatrzcie na Youtubie na inne podobne filmiki, to skarbnica różnych rozwiązań pieluszkowych Jak już nie wiedziałam co ze sobą robić przed porodem, to oglądałam, ale wykorzystuję je teraz i jak widać z wymiernym skutkiem, bo u mojej Oliwki nie ma żadych odparzeń.
Rewelacja! Dzięki! Trzeba tylko ręczniczki papierowe, które nie będą wybielane chlorem, takie niewybielane wcale (bo dioksyny). A jak jest problem ze skórą, już jest jakieś odparzenie, to można jako olejku dolewanego do chusteczek do pupy użyć olejku nagietkowego
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum