Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pon Maj 21, 2012 11:35 pm

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Odparzenie :(

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 5
 [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
waiting_for
 Temat postu: Odparzenie :(
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 9:13 am 

Nie wiem gdzie ten post umieścić, więc wrzucam tu...

Pierwsze dwa tygodnie Młody był w pampersach + Linomag. Pupa ok, bez zastrzeżeń.

Ostatnie dwa dni już pieluchujemy się wielorazowo (otulacze Imse Vimse + flanela/frotte/muślin, a na noc BG). Przestałam smarować pupę kremem. W dzień przemywam pupę wacikiem zmoczonym ciepłą wodą, w nocy (z wygodnictwa...) chusteczkami nawilżającymi eco. I dziś w nocy zauważyłam, że pupa jest jak u pawiana :( :( :(
Przewijany jest co 2h, w nocy co 2,5-3h.

Co mu mogło zaszkodzić?
BG?
Chusteczki eco? (wcześniej używaliśmy Pampers Sensitive, Pampers, jakichś Nivea i nie było żadnego problemu)

pasquda
 Temat postu: Re: Odparzenie :(
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 9:27 am 

Czasami przy przestawieniu sie z pieluch jedno na wielorazowe tak sie dzieje, skora sie musi przyzwyczaic.W jednorazowych wilgoć jest odprowadzana do środka pieluchy,więc przy samej pupie dzidzia ma sucho,a w tetrowych np. ma mokro ( w BG jest polarek,wiec też ma sucho przy pupie).
Ja polecam mąką ziemniaczaną posypywać, dużo wietrzyć. Można spróbowac z wkladkami zapewniającymi suchość i zobaczyc, moze się poprawi.Do smarowania fajny jest krem firmy earth friendly baby z czerwona koniczyną.

Co do chusteczek eco to nie używałam, ale ja np. jestem uczulona na olejek z drzewa herbacianego-może jest w składzie?

ewa
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 11:20 am 
Awatar użytkownika

Ohhhh Raaaju! :shock: Pupka Antka w opałach!
Zmartwiłaś mnie, bo mi nie znany problem, ale za to po ospie i po rotta mieliśmy etap, który Pasquda słusznie radzi - mąka ziemniaczana, nawet do kąpieli łycha do kubka z odrobiną zimnej wody, wymieszać i dolać wrzątek, potem wlać do kąpieli ten kisielek, który koi skórkę. No i sucha na pupcię.
Myślę, że może rumianek uczula skórkę. Rumianek jest przeciwzapalny, ale często uczulający. Bawełna jest organiczna, zero chemii do uczulenia, ziółka w chusteczkach też, ale może sam rumianek...? :?
Popróbuj częściej przewijać, może co półtorej godź i wietrzyć ciut dłużej przy przewijaniu - zanim się pupcia przyzwyczai.
Odłóż chusteczki, zamienisz sobie na coś Wam przydatnege - jeśli to one sprawiają.
Czekam na good newsy.

elfinea
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 11:55 am 

Miejscowość: W-wa
Moje dziecię też ostatnio miało czerwony tyłek :x i jeszcze dodatkowo czerwone pachwiny :x byłam załamana bo nigdy nie miał czegoś takiego w pachwinach!,pewnie za długo przetrzymałam go w jednej, która nasączyła się siuśkami i odparzenie gotowe, a jednak w wielorazówkach trzeba zmieniać częściej pieluchę. Pózniej wszystko to co czerwone zrobiło sie suche wyglądało to okropnie. Kupiłam krem Weledy z nagietkiem do pupy i wszystko ładnie zeszło.
Też zastanawiałam się o co chodzi, przecież miało być lepiej w TYCH pieluszkach.
Teraz staram się przewijać małego częściej i dużoooo wietrzyć. Jest dobrze, nic się już nie dzieje. :)

matju
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 4:26 pm 

Miejscowość: Legionowo
u nas tak było przy przestawieniu się na wielorazówki, ale szybko przeszło i teraz już niczym młodemu tyłka nie smaruję. często używam chusteczek, ale też staram się co którąś zmianę pieluchy pupę pod kran.

waiting_for
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 4:33 pm 

matju napisał(a):
u nas tak było przy przestawieniu się na wielorazówki, ale szybko przeszło i teraz już niczym młodemu tyłka nie smaruję. często używam chusteczek, ale też staram się co którąś zmianę pieluchy pupę pod kran.

a co robiłaś, żeby przeszło?
my się dziś wietrzymy i smarujemy mąką ziemniaczaną.
na razie zero efektów...

joa
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 9:01 pm 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa/Białystok
Mi się zdaje, że najlepsze jest wietrzenie - puszczanie maluszka z gołą pupką. Poza tym warto smarować pupkę po podmyciu oliwą lub olejem lnianym czy jakimś innym (polecam oleje dr Beta ze słodkich migdałów lub awokado).
A jeśli macie sajgon czyli zaczerwienienie i skorupę to możesz spróbować panthenol - on przyśpiesza gojenie i jest łagodny, lub alantan lub linomag.
I bądź spokojna - tak jak dziewczyny mówią, to minie. Potem może zdarzać się baaardzo sporadycznie jak za długo posiedzi w mokrej pieluszce.

Image
Image

matju
PostWysłany: Śro Lis 19, 2008 10:08 pm 

Miejscowość: Legionowo
waiting_for napisał(a):
matju napisał(a):

a co robiłaś, żeby przeszło?
my się dziś wietrzymy i smarujemy mąką ziemniaczaną.
na razie zero efektów...

przede wszystkim za każdym razem mycie pupy wodą, żadnych chusteczek. smarowałam bepanthenem i alpiką ale to mało pomagało, najszybciej poszło po takim bardzo gęstym smarowidle eryteal.

waiting_for
PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 8:25 am 

Na razie przeszliśmy na pampersy + mąka ziemniaczana. Przemywanie ciepłą wodą, na wieczór do kąpieli kisiel z mąki (dzięki Ewa za przepis!). Wczoraj trochę pupiaka wietrzyłam, dziś też będę.

Może jest odrobinę lepiej...?
Ale ciągle Antek wygląda jak mały pawian... :cry:

Biedronka
PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 10:10 am 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sobótka - tam gdzie mieszkaja czarownice
ja polecam linomag

Jasiek kiedys był mega odparzony ...normalnie brak skórki tylko mięso na wieszchu :(
ryczałam razem z nim

linomag zdziałał cuda !

w aptece pani mi powiedziała ..chusteczki a potem pampek na to- to gwarantowane odparzenia :(
tego sie trzymam do dzis

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 5
 [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość