Chcieliśmy pieluszkować naszą 3 tyg. córeczkę tetrą bawełnianą (mamy ok. 25szt.) na zmianę z tetrą bambusową (na razie posiadamy 6szt.-słyszeliśmy że bardziej chłonna i lepsza na noc do otulacza niż zwykła tetra). Mamy jeszcze 4 kieszonki, 1 SIO, 6 wielowarstwowych pieluch kikko, 2 otulacze: kikko i IV. Niestety tetra jest wybitnie mało chłonna i w związku z tym moje pytania;) - czy moge na nią położyć wkład z mikrofibry(wkładką do pupy)? - czy skóra dziecka może mieć bezpośredni kontakt z wnętrzem otulacza?(w przypadku, gdy pieluszka złożona jest na kształt prostokąta) - czy pieluszka zwykła flanelowa lepiej zda egzamin niż tetra? Czy może najlepiej do otulacza wkładac pieluchy wielowarstwowe, np. firmy kikko? Chcemy dokupić 10 szt. flaneli, ale nie wiemy właśnie jak z jej chłonnością.
Witaj, wyjechaliśmy na wakacje, więc dopiero wróciłam do komputera i forum.
Ja bym włożyła wkład z mikrofibry w środek tetry, czy bambusowej tetry, tak żeby naturalne włókno było przy pupci. Są rodzice, którzy używają mikrofibry bezpośrednio przy pupci dziecka, ale są i dzieci, które tego nie lubią. Mikrofibra zazwyczaj jest włożona w środek kieszonki, gdzie wsuwana jest pod mikropolar, który daje uczucie suchości i miłą miękkość. Jeśli to co chcesz położyć dla podniesienia chłonności, to mikropolar(jak polar), a nie mikrofibra (supełkowe), to chłonności tym zupełnie nie podniesiesz.
Większości dzieci styczność skóry z otulaczem w zupełności nie przeszkadza. Ja lubię otulacze Weehugger za to, że mają wszyte spore zakładki z bawełny, tam gdzie złozona w prostokąt tetra nie dociera. Myślę, że może też być róznica w odczuciu przy skórze otulacza powleczonego bawełną, a takiego, który ma sam PUL, czyli np Imse Vimse z bawełną będą w dotyku milsze niż te z samego PUL. U nas skóra nigdy nie sygnalizowałą, że styczność z otulaczem nie jest przyjemna.
Moim zdaniem flanela niewiele się różni chłonnością od tetry, a ja osobiście nigdy nie wybieram jej w środek otulacza, bo robi się sztywna zwilżona. Nie używam też wielowarstwowych Kikko, przeszywanych, tzw prefoldów, bo są ogromniaste, nawet w wersji rozm 1, a do tego dość długo pozostają sztywne i mają sztywne obszycia. pzdr ciepło
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum