Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pon Maj 21, 2012 11:40 pm

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Proszę o radę;)

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 2 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
sequana
 Temat postu: Proszę o radę;)
PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 12:27 pm 

Witamy serdecznie;)

Chcieliśmy pieluszkować naszą 3 tyg. córeczkę tetrą bawełnianą (mamy ok. 25szt.) na zmianę z tetrą bambusową (na razie posiadamy 6szt.-słyszeliśmy że bardziej chłonna i lepsza na noc do otulacza niż zwykła tetra). Mamy jeszcze 4 kieszonki, 1 SIO, 6 wielowarstwowych pieluch kikko, 2 otulacze: kikko i IV.
Niestety tetra jest wybitnie mało chłonna i w związku z tym moje pytania;)
- czy moge na nią położyć wkład z mikrofibry(wkładką do pupy)?
- czy skóra dziecka może mieć bezpośredni kontakt z wnętrzem otulacza?(w przypadku, gdy pieluszka złożona jest na kształt prostokąta)
- czy pieluszka zwykła flanelowa lepiej zda egzamin niż tetra? Czy może najlepiej do otulacza wkładac pieluchy wielowarstwowe, np. firmy kikko? Chcemy dokupić 10 szt. flaneli, ale nie wiemy właśnie jak z jej chłonnością.

Prosimy o rady.
Łukasz i Ewelina;)

ewa
 Temat postu: Re: Proszę o radę;)
PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 5:47 am 
Awatar użytkownika

Witaj,
wyjechaliśmy na wakacje, więc dopiero wróciłam do komputera i forum.

Ja bym włożyła wkład z mikrofibry w środek tetry, czy bambusowej tetry, tak żeby naturalne włókno było przy pupci. Są rodzice, którzy używają mikrofibry bezpośrednio przy pupci dziecka, ale są i dzieci, które tego nie lubią. Mikrofibra zazwyczaj jest włożona w środek kieszonki, gdzie wsuwana jest pod mikropolar, który daje uczucie suchości i miłą miękkość.
Jeśli to co chcesz położyć dla podniesienia chłonności, to mikropolar(jak polar), a nie mikrofibra (supełkowe), to chłonności tym zupełnie nie podniesiesz.

Większości dzieci styczność skóry z otulaczem w zupełności nie przeszkadza. Ja lubię otulacze Weehugger za to, że mają wszyte spore zakładki z bawełny, tam gdzie złozona w prostokąt tetra nie dociera. Myślę, że może też być róznica w odczuciu przy skórze otulacza powleczonego bawełną, a takiego, który ma sam PUL, czyli np Imse Vimse z bawełną będą w dotyku milsze niż te z samego PUL.
U nas skóra nigdy nie sygnalizowałą, że styczność z otulaczem nie jest przyjemna.

Moim zdaniem flanela niewiele się różni chłonnością od tetry, a ja osobiście nigdy nie wybieram jej w środek otulacza, bo robi się sztywna zwilżona. Nie używam też wielowarstwowych Kikko, przeszywanych, tzw prefoldów, bo są ogromniaste, nawet w wersji rozm 1, a do tego dość długo pozostają sztywne i mają sztywne obszycia.
pzdr ciepło

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 2 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość