Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pon Maj 21, 2012 11:41 pm

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

sam wkład lub składanka w otulacz?

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 5 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
joa
 Temat postu: sam wkład lub składanka w otulacz?
PostWysłany: Śro Sie 18, 2010 7:20 am 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa/Białystok
Dziewczyny, ciekawa jestem jakie macie doświadczenia w pieluchowaniu noworodków w 3 poniższych wersjach:
- składanka w otulacz
- muślina w otulacz
- sam wkład (frotka lub flanelka lub mikrofibra) w otulacz

Po czytaniu Waszych postów doszłam do wniosku, że któraś z tych opcji będzie na sam początek najsensowniejsza, a formowanki sprawdzą się ciut później?
Pozdrowienia!

Image
Image

izuś
 Temat postu: Re: sam wkład lub składanka w otulacz?
PostWysłany: Czw Sie 19, 2010 9:19 am 

Naszego malucha na początku trzymaliśmy w otulaczach i składanych pieluchach, dodatkowych wkładach bambusowych CP, wkładach z mikrofibry i tak mniej więcej do 6kg...
pralka musiała chodzić codziennie....

dla następnego malucha doszłam do wniosku, że dokupimy jakiś mix pieluszek formowanych imse vimse dla noworodków i jeszcze ze dwa - trzy otulacze, bo te 3 co mam to zdecydowanie wersja na styk na pranie codziennie (a czasem nawet dwa razy dziennie).

bania
PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 7:17 pm 

U nas sama wkładka by się nie sprawdziła z powodu kupek... za każdym razem otulacz by szedł do prania....

ewa
PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 6:50 am 
Awatar użytkownika

Joa :) to cudownie, że znów będziesz mogła pieluszkować! :D

Ja tym razem polubiłam składane bambusowe tetrowe w otulaczu. Są odrobinę mniejsze od muślin bawełnianych.

Polubiłam na sam początek zwyczajne dodatkowe wkłady chłonne z bambusa i używałam je same w otulaczu dla najmniejszej pupinki, ale zmieniałam bardzo często (z przyjemnością oczywiście :P) U nas zawsze mało kupek, więc na siuśki było ok, raczej się nie sprawdzi u kupkoweo maluszka.

Nie polubiłam prefoldów (przeszywanych) dla noworodka, bo nawet najmniejsze wydają mi się za szerokie.

A gdybym mogła mieć wybór i mieć co chcę, to zdecydowanie małe formowanki Imse Vimse i używała tylko ich. Na malutką pupkę pasują jak nic innego, nic nie powiększają, nie bawisz się z rzepami ani napami, bo otulacz i tak zapina, a nie ma nic co by mogło uciskać, podrapać; a dla noworodka wystarcza ile chłoną (na dłuższe przerwy-frotte, na krótsze-flanelka).
Minus? dość kosztowne i nie na zbyt długo (frotte wystarcza na ok 2 kg dłużej)

Wydaje mi się, że wręcz łatwiej zakładać składaną większemu maluszkowi niż noworodkowi, bo w większym otulaczu łatwiej dopilnować, żeby nie wystawało, a małą formowaną noworodkowi, bo łatwiej się zakłada, nie jest zbytnio szeroko między nóżkami i nie leży na tzw. "podusi" z pieluszki, a na tym etapie przecież leży najwięcej i nie ma ciężaru, który by spłaszczał pieluszkę. Doceniłam więc cieńkie :)

Ja latającemu już Jeremiaszkowi czasem wolałam "w biegu" wrzucić składaną muślinę w otulacz, niz formowankę, u noworodka-na odwrót.
Formowane u dużego ceni się za to za chłonność.
pozdrawiam cieplutko

Madziula
PostWysłany: Śro Kwi 13, 2011 5:44 pm 

Ja zaczynałam niezbyt fajnie- od zwykłej tetry i otulaczy canpol'a :twisted: - jedyne jakie znalazłam wówczas:) Otulacze te to sama cerata z frotką wewnatrz- która non stop była mokra i przecieki były na porządku dziennym :o
Do tego miałam "super" pomysły z prasowaniem tetry- wiec noc w noc mężus dzielnie smigał z żelazkiem :oops:
Potem za namową koleżanki zaczęłam sama szyc pielusie.
Teraz ( smyk niedługo skończy 9 mc) najbardziej lubię pakować maluszka w otulacz i wkład - polarkowy lub z bawełny oddychajacej, zalaminowanej:D
Taka forma wychodzi najszybciej, najekonomiczniej i najekologiczniej:) I w pralce mniej prania - więc prądu, wody, proszku mniej zużywam i wygodnie :D
Mężuś zadowolony, ciocia- opiekunka nie narzeka, a Łobuziak śmiga w fajnych maminych gaciorkach :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 5 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Co Ci się najlepiej sprawdza?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość