Przeczytałam już wszytsko możliwe na forum i na stronie. Stworzyłam nastepujący zestaw startowy. Bardzo Was prosze o opinie i ewentualne rady co zmienic.
Imse Vimse formowana flanelkowa UNI 5szt Imse Vimse formowana frotowa UNI 5szt Bambinex formowana bambusowa S1 3szt Totsbots formowana flexitot uni 5 szt Bambinex formowana z mikrofibry S1 3szt bambinex otulacz one size 6szt
Hej! Gratuluję przeprawy przez całą kopalnię wiedzy. Zestaw masz godny pozazdroszczenia, ale dodam, a raczej odejmę Ci trzy grosze - tylko sugestia. Myślę, że możesz się przerazić rozmiarem UNI frotowych, także nie zakładaj, że na dzień dobry będziesz miała z nich pożytek, chyba, że dzidzię będziesz miała dużą, cierpliwość nie mniejszą wprawy nabierzesz i np. będziesz sobie przednią część ftotte , lan. formowanki UNI podwijać, pod brzuszkiem, ale zdecydowanie nie do momentu dopóki nie odpadnie pępowinka. Ja bym chyba założyła, że lepiej mieć pare muślin więcej i zakładając, ze masz suche pieluszki, to całkiem funkcjonalna sprawa z szybko dorastającym do UNI Maluszkiem. Dodałam bym 2-4 musliny na konto 2 frmowanek, których masz całkiem sporo. Ja bym nie kupowała 5 zestawów suchej pieluchy. mnie okazały się niepotrzebne, ale są mamy, które bez tego spokojnie nie śpią. Jednak na początek bym założyła 2 paczuszki najwyżej i zobaczysz jak bardzo wrażliwy na mokro jest Maluch. One mega szybko schną, nawet z 4 jak sobie pod kranem przepłuczesz, spokojnie nadążą wysychać. Wybrałabym przynajmniej o 1 otulacz bambinexu mniej, a radzę CI spróbowac na początek sam 1 mały otulacz Imse, zebyś sobie porównała, jest ładnie odszyty przy nóżkach, ale ja Bambinexu nie używałam tego uniwersalnego, jedynie białe rozmiarowe i swietnie przylegają i trzymają, szybko schną i odpowiada mi ten "mankiecik" orzy udkach, także może chciaż zamiast Uniwersalnego kolejnego t jeden rozmiarowy Bambinex. JA sobie świetnie radziłam z 4 , ale to tez zalezy od tego jak często chcesz prać. Flexi tots są także w rozmiarach. To sporainwestycja jeśli zakładasz wziąć 1 a potem 2, a jesli miałabym wybierac, to zdecydowanie 2 rozmiar, na potem, bo to pojemna pielucha i idealna przy raczkowaniu, "większych pakunkach" , a na początku często się zmienia i nie trzeba aż takiej chłonności. Muśliny zdecydowanie bym pomieszała, połowę gramatury 75 i połowę 100, bo te drugie są super do podkładania, dużo chłoną, będziesz z nich miała pożytek do końca z chłonnością nawet. pozdrawiam Mamuśkę!
Dziękuję Ewuniu za wyczerpująca odpowiedź. Zakładając, że frotte będą na początek za duże, i zrezygnuję na razie z Flexitot (skoro na początek tak chłonne nie są potrzebne), to może zwiększyć ilość flanelkowych UNI? Co do muślin, to troszke mnie przeraża składanie, ale pewnie jak poćwiczę to dojdę do wprawy A tak z ciekawości, można musliny czymś innym zastąpić?Tak jak radzisz, na rzecz 2 otulaczy UNI bambinexu kupie na probe PUL bambinex w rozmiarze - tylko nie wiem czy kupic S czy od razu M? rozmiar M jest od 5kg....to może nie oplaca sie brac eSki? Pozdrawiam
P.S. moj maz zaczyna podejrzewac, że ześwirowałam na punkcie tych pieluch
Anawoj, a czy zaczynasz od wieku noworodkowego? Ja właśnie mam miesięczną córcię, którą od poczatku próbuję pieluszkować wielorazowo. Moja mała przy urodzeniu ważyła 3130g i flanelowe IV były na nią za duże. teraz przy 4kg mąż nadal twierdzi że jest na to jeszcze za mała, ale o UNI mogę zapomnieć. Przymierzyłam do niej i ma je wyżej niż pod pachy. Nie chcę zawijać, bo nie chcę żeby ja uwierało jak będzie leżeć. UNI zdecydowanie sa za duże.
tak, chaiałam zacząć od razu. To skoro wszystkie UNI są za duże, a nie chcę się bawić w kupowanie różnych rozmiarów, to zostaje mi tetra, albo przeczekanie, aż maluch dorośnie do rozmiaru UNI?
witaj! podpisuję się rękami i nogami, że rozmiar UNI jest duży, a nawet bardzo duży! U mnie świeży maluszek więc mogę się podzielić jak to było. Miałam 5 otulaczy z imse w rozmiarze NB i korzystałam z nich przez ponad miesiąc, są jeszcze dobre na moje Dziecię, ale córka ze względu na problemy z bioderkami musi mieć dwie pieluszki więc malutki otulaczyk dwóch mi nie utrzyma, więc musialam przejść do następnego rozmiaru. Pieluchujemy się wielorazowo od samego początku i w zasadzie jest tetra ( u nas podwójna) + otulaczyk, wiadomo jakie kupki strzela taki maluszek i ile(!) potrafi ich być w ciągu dnia. Mam też kilka formowanek, bo przez formowankę kupka nie przeleci już tak łatwo jak przez tetrę, gdzie może zdarzyć się większy wyciek. Moje ulubione to frotki imse w rozmiarze NB i jeszcze posłużą nam co najmniej 2 miesiące, jeśli nie dłużej. Flanelki NB są mniejsze od frotek i na moją córę już za małe, a poza tym ja od flaneli imse wolę muślinę disany lub imse bo mają dużo lepszą chłonność, o równicy cenowej nie wspomnę Teraz głównie korzystam nadal z tetry i muślin, a na nockę i spacerki bambusowe tots bots, albo BG. BG wygląda bardzo zgrabnie zarówno na malutkiej pupince, jak i na dwulatkowej dupce. I mam jeszcze BG AIO która b. długo schnie (choć jak zaświeci słoneczko to już znacznie lepiej) ale uwielbiam te bawełenkę organiczną w środku i również służy nam na noc+dodatkowa wkładka z mikrofibry. No to się uzewnętrzniłam, bo miałam taką potrzebę i mam nadzieję, że troszeczkę pomogłam. Czasem rozmawiam z różnym osobami na temat wielorazowego pieluchowania, ale b. często wydaje mi się, że nie jestem tak rozumiana jak tu- ot małe OT
_________________ "Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy, aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić Ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moja ja pragnie odpocząć..."
Ostatnio edytowany przez mamru, Czw Sty 21, 2010 10:24 pm, edytowano w sumie 1 raz
Misza, dzieki, ale zaufam wam bez zdjec i kupie rozmiar NB. Przekonalyscie mnie Juz zakupilam pare pieluszek, na razie musliny, pare bambusowych formowanek i otulaczy bambinexu. Wlasnie zlozylam muslinke wedlug instrukcji i jestem zaskoczona, ze pielucha jest taka ogromna! jak sobie porownuje do tych malutkich otulaczy, to zastanawiam sie jak ja je w nie wcisne. A te formowanki bambusowe Bambinex sa przecudowne w dotyku Juz sie nie moge doczekac az je przetestuje na moim maluszku. Ale na to musze jeszcze poczekac do sierpnia...
Spokojnego czekania! Ja też nie mogłam się doczekać, kiedy wreszcie założę pieluszki memu dziecku, w zasadzie to nie myślałam o niczym innym jak o przewijaniu, i przewijaniu, i przewijaniu...
_________________ "Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy, aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić Ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moja ja pragnie odpocząć..."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum