Zarejestruj się • FAQ • Szukaj • Zaloguj się
Obecny czas: Pon Maj 21, 2012 11:52 pm

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona główna » Parada pieluszek » Producenci » Tots Bots

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kieszonki

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 8 posty(ów) ] 
  Widok do druku Poprzedni temat | Następny temat 
Autor Wiadomość
mamuśka
 Temat postu: Kieszonki
PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 1:53 pm 

Czy któraś z Was używała kieszonek Tots Bots? Jak się sprawują? ;)

Ja wypróbowałam Bum Genius i Wonderoos. Polubiłam kieszonki, muszę jeszcze kilka dokupić i zastanawiam się czy trzymać się BG lub Wonderoos czy warto pokusić się na Tots Bots.

Czy one też mają polarek? A jak oceniacie chłonność i czas schnięcia wkładów?

mamuśka
 Temat postu: Re: Kieszonki
PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 5:45 pm 

Widzę, że dużo osób chwali sobie flexi formowaną. Może zrewiduję poglądy na rzecz formowanek :? ;)

Co wytrzymuje przy większym dzieciaczku (myślę perspektywicznie, nie chcę co chwilę kupować nowych pieluszek) kieszonka czy formowana? A jeśli formowanka to jaka: bambus czy flexi?

ewa
PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 9:40 pm 
Awatar użytkownika

mamuśka napisał(a):
Czy któraś z Was używała kieszonek Tots Bots? Jak się sprawują? ;)

Ja wypróbowałam Bum Genius i Wonderoos. Polubiłam kieszonki, muszę jeszcze kilka dokupić i zastanawiam się czy trzymać się BG lub Wonderoos czy warto pokusić się na Tots Bots.

Czy one też mają polarek? A jak oceniacie chłonność i czas schnięcia wkładów?

Nie używałam, ale mam obie kieszonki Tots w ręku i Ci dokładnie opiszę.

Z kroju, na pierwszy rzut oka, na długość i wysokość pod pępuszkiem są podobne do Bum Gen V3, ale są od nich szersze w kroku, ciut węższe od Wonderoo.

Mają za to tylko jedną wkładkę w zestawie, która jest dłuższa od BumGeniusowej i jedyny sposób jej użycia, to złożenie jej w 1/3 z przodu dla chłopca, bądź dla dziewczynki - na pół, by w kroczku było więcej. Rozciągnięty całkiem wkład jest dłuższy od rozciągniętej kieszonki, więc tak nie włożysz, a zresztą byłoby za cienko na siusiu w newralgicznym miejscu, a węższy jest od miejsca w kieszonce 9 nie tak jak w Wonderoo, że wkład maksymalnie wypycha kieszonkę)

Wejście do kieszonki jest większe, tj. zakładka nachodząca na pleckach jest sporo dłuższa, ale miękka, gładka i nie będzie się odciskać.

Warstwa wewnętrzna kieszonki, ta przy pupci jest bardzo inna od BG i Wonderoo, bo praktycznie jest taka jak poliester, nie meszkowata, bez puszku - wciąż jest miękka i odwodzi wilgoć, ale to zupełnie inna struktura, gładki ścieg, nie mikropolarek.

Wkład Bambus będzie sechł dłużej od frotte bawełnianego (50cmx12cm), ale jest pojemniejszy,sporo milszy i z chęcią bym go używała bezpośrednio przy pupci, aż szkoda go w kieszonkę.

to tyle :) a i ja chętnie przeczytam tu recenzje z praktyki, piszcie Mamy :P

ewa
PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 9:47 pm 
Awatar użytkownika

mamuśka napisał(a):
Widzę, że dużo osób chwali sobie flexi formowaną. Może zrewiduję poglądy na rzecz formowanek :? ;)

Co wytrzymuje przy większym dzieciaczku (myślę perspektywicznie, nie chcę co chwilę kupować nowych pieluszek) kieszonka czy formowana? A jeśli formowanka to jaka: bambus czy flexi?

Ja uwielbiam Flexi formowanki!!! za miękkość, za dużą pojemność, za rozciągające się boczki przy rzepach, za to, że szybciej schną od bambusek :) i w ogóle, są takie inne, zgrabniejsze od wszelkich formowanek.

Nie wiem co więcej wytrzymuje, bo to zależy od tego co włożysz do kieszonki, a ta daje Ci spory manewr. Jak dasz 3 wkłady, to i wiele zniesie.
Są mamy, które mówią, że na noc chciały kieszonkę, żeby maluch czuł sucho, ale zmieniły zdanie, bo u nich tylko formowanka i to bambusowa z dodatkowymi dwoma wkładami w otulaczu, się sprawdza.

Bambus chłonie ciutkę mniej od flexi, schnie sporo dłużej, zwłaszcza na szwach.
Pozdrawiam ciepło :)

mamuśka
PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 10:50 pm 

Dziękuję za wyczerpujące opisy i odpowiedź! :)

Czy flexi ma dodatkową kieszonkę na wkład czy to jest zszyta, zwarta formowanka?

A do flexi rozumiem, że nie używasz otulacza Totsa... tak coś kojarzę z jakiejś dyskusji na forum. Jakie otulacze się najlepiej sprawdzają przy flexi? Moja córeczka jest alergiczką i ma bardzo wrażliwą skórę. :| Zauważyłam, że krawędzie kieszonek BG ją obcierają, więc otulacz do formowanek musi być chyba mega delikatny.

Ach, i jeszcze jedno pytanie: jaki materiał ma styczność ze skórą we flexi? ...mam pewne obawy czy polarek w posiadanych przeze mnie kieszonkach nie podrażnia skóry i nie będę musiała przejść na coś maksymalnie naturalnego...

ewa
PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 12:17 am 
Awatar użytkownika

Pojedyncze flexi tot mają dopinaną na napy wkładkę (napy są płaskie, więc bez obaw), nie mają kieszonki. To jest zszyta, zwarta formowanka, która ma wszytą pod warstwą wiskozy bambusowej, niewidoczną warstwę mikrofibry.

zestaw Flexi tot ma te same pieluszki, ale z miejscem na dodatkową wkładkę i ta ma również możliwość kładzenia na pieluszkę, bądź w środek kieszonki., nie ma napów do dopinania wkładki, ta jest wszyta (zdjęcia na stronie są jeszcze z poprzedniej wersji flexi).

Nie, nie używam otulaczy Totsa, najbardziej lubię Imse fox, lub wełniane Imse. Na zgrabnej flexi każdy dobrze wygląda. Dla alergików najprzyjaźniejsze są wełniane, a drażniących włosków wełny nie masz się co obawiać, bo filcowana fabrycznie takowych jest pozbawiona.

We flexi przy skórze jest warstwa wiskozy bambusowej, która strukturą, w dotyku, jest czasem bardziej podobna do jedwabiu, a czasem do drobniusieńkiej frotki - tak z obserwacji różnych partii piszę. W obu wersjach, w mojej opinii, jest moją ulubioną w dotyku z wszystkich formowanek.

mamuśka
PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 7:39 pm 

Dzięki za informacje.

A czy pod względem uczucia suchości (bądż mokrości ;) ) flexi bardziej przypomina kieszonkę czy zwykłe formowane np. bambusowe, bawełniane lub tetrę?

ewa
PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 10:39 pm 
Awatar użytkownika

Bardziej przypomina kieszonkę, gdyż pod warstwą wiskozy bambusowej ma mikrofibrę, po to właśnie, by szybciej odwodzić wilgoć wgłąb pieluszki.
Z tego co pamiętam, to Producent testował, że wilgoć wchłania się przynajmniej 30% czasu szybciej niż w bambuski i bawełnę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 8 posty(ów) ] 

Strona główna » Parada pieluszek » Producenci » Tots Bots

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość